Autonomnim robotom do čišćeg morskog dna

Autor: B.O. Objavljeno: 19.12.2019. 🕜 09:03 Lokacija: Dubrovnik

Kreće razvoj bespilotnih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada

U siječnju 2020. započinje provedba projekta SeaClear (Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot) koji se financira iz Europske unije, točnije programa HORIZON 2020 kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. 

Cilj projekta je razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna. 

SeaClear je prijavljen u suradnji osam partnera, od kojih su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini hrvatski partneri, istaknuto je na prezentaciji projekta koja je održana sredinom tjedna u Dubrovniku. 


Površinski otpad 

Danas se u oceanima nalazi između 26 i 66 milijuna tona otpada. Od toga otprilike 94 posto nalazi se na morskom dnu. Do sada su se napori za prikupljanje uglavnom usredotočili na površinski otpad, a oni za rješavanje otpada na dnu su uglavnom pojedinačne lokalne akcije, uvijek koristeći ronioce. 

Ne postoji rješenje koje koristi autonomne robote za prikupljanje podvodnog otpada. Kroz SeaClear će se razviti prvi takav sustav bespilotnih podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca, javlja Dubrovačko-neretvanska županija


Podvodne akcije

Sustav SeaClear će moći otkriti i klasificirati podvodni otpad s 80-postotnom uspješnošću i prikupiti ga s 90-postotnom uspješnošću, sve to uz 70 posto manje troškove u odnosu na ronioce, sprječavajući ujedno golemi rizik i opasnost kojim se oni izlažu prilikom podvodnih akcija prikupljanja na raznim dubinama. 

Navedene će se značajke prikazati na tri pilot područja gdje će biti postavljen autonomni roboti: jedan sustav sa svrhom čišćenja luke Hamburg, drugi pokraj otoka Lokrum te na području Malostonskog zaljeva.

TAGOVI