Kreće izrada dokumentacije za RCGO Orlovnjak

Autor: B.O. Objavljeno: 18.12.2019. 🕜 10:55 Lokacija: Osijek

Vrijednost ugovora je 10 milijuna kuna

Ugovor za izradu studijske i projektno-tehničke dokumentacije za Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Orlovnjak koje su potrebne za prijavu projekta u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. potpisan je ovaj tjedan u Osijeku, objavljeno je na stranicama Osječko-baranjske županije

"Vrijednost ugovora je 10 milijuna kuna, a rok njegova izvršenja je 20 mjeseci. Ugovorene aktivnosti su izrada Studije izvedivosti s Elaboratom o sastavu, vrstama i količinama otpada sa sortiranjem otpada te Analizom troškova i koristi, izrada Studije utjecaja na okoliš, kao i idejnog projekta te ishođenje uvjeta i lokacijske dozvole", rekao je predsjednik Uprave Ekosa Ivan Hampovčan, dodajući kako će se nakon izrade dokumentacije znati podaci o vrstama i količinama otpada, kao i najprimjerenijoj tehnologiji. 


Toplinska obrada 

"Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak u potpunosti će pokrivati Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku te nekoliko općina iz Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Plan gospodarenja otpadom u Hrvatskoj definira 11 centara, a priča o količini otpada u posljednjih je desetak godina doživjela velike promjene. Najveći proizvođač otpada je Osijek, a prije nekoliko godina procijenjena je količina otpada bila 100 000 prostornih metara godišnje. U međuvremenu je Osijek uveo odvajanje otpada i reciklažu, pa su te količine znatno manje. Zato i jest ova studija dio dokumentacije te treba odgovoriti na primarna pitanja koliko otpada uopće ima, koliko će ga biti u kojem razdoblju i koja bi tehnologija bila najprimjerenija da se ono što se ne može uporabiti, iskoristi na neki način kao sirovina, uskladišti tamo ili se možda toplinski obradi", pojasnio je Hampovčan.

TAGOVI