Emisije iz termoelektrana u okruženju veće od dopuštenih

Autor: B.O. Objavljeno: 12.12.2019. 🕜 11:31 Lokacija: Prag (češka)

U BiH emisije SO2 su bile čak devet puta veće od dopuštenih graničnih vrijednosti

Ukupne emisije sumporovih dioksida (SO2) iz termoelektrana na ugljen u Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji u 2018. godini bile su šest puta više od dopuštenih, navodi se, među ostalim, u izvješću mreže CEE Bankwatch

U Bosni i Hercegovini su emisije SO2 bile čak devet puta veće od granične vrijednosti dopuštenih emisija iz Nacionalnog plana za smanjenje emisija koji je odobrila Energetska zajednica, objavio je Centar za okoliš iz Banja Luke. 


Smanjenje onečišćenja

"Umjesto ulaganja u bolje upravljanje onečišćenjem i kontinuiranog smanjenja udjela ugljena u energetskom miksu, vlade Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije planiraju nove elektrane na ugljen, što je u suprotnosti sa zakonodavstvom EU-a o okolišu, državnoj pomoći i nabavi", istaknula je Pippa Gallop, starija savjetnica za energetiku u CEE Bankwatch-u i jedna od autorica izvještaja. 

Ona je dodala kako ove države umjesto oslanjanja na sve skuplju uporabu ugljena trebaju osigurati da postojeća postrojenja ispune zahtjeve za smanjenjem onečišćenja ili ih pak zatvoriti i planirati budućnost bez ugljena.

TAGOVI