Pola stoljeća izgaranja za čišći planet

Autor: B.O. Objavljeno: 19.11.2021. 🕜 13:55 Lokacija: Beč (Austrija)

Bečka spalionica Spittelau godišnje preradi 250 tisuća tona otpada

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie ove godine slavi pola stoljeća od otvorenja spalionice otpada Spittelau koja prerađujući 250 tisuća tona otpada godišnje opskrbi 60 tisuća kućanstava ekološki prihvatljivim grijanjem i oko 50 tisuća kućanstava električnom energijom. 

Osim toga, Spittelau je postavila nove standarde u očuvanju okoliša: spalionica otpada raspolaže s najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova u svijetu te tako obrađuje otpad na najvišoj razini ekološke prihvatljivosti. 

Godišnji prosjek emisija ugljičnog dioksida leži gotovo 90 posto ispod graničnih vrijednosti, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

Dodatni razlog visokog ekološkog standarda spalionice bila je i suradnja s umjetnikom Friedensreichom Hundertwasserom. Tek nakon što se uvjerio da Beč uza sve uložene napore u smanjenju otpada nema alternativu, umjetnik je prihvatio molbu tadašnjeg bečkog gradonačelnika Helmuta Zilka da fasadu toplane oslika svojim karakterističnim šarenim strukturama. Jedan od uvjeta za ovu suradnju bilo je opremanje spalionice najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova.

 

Šareni mozaici 

Spektakularna je umjetnička građevina prema viziji Hundertwassera trebala služiti kao primjer harmonične simbioze tehnologije, ekologije i umjetnosti, a sam umjetnik odrekao se honorara za svoj rad. 

Zbog mozaične fasade, zlatne kugle na dimnjaku, valovitih linija i zelenog krova 1992. spalionica Spittelau postala je prava turistička atrakcija i jedna je od najčešće fotografiranih znamenitosti glavnoga grada Austrije, a privlači i stručne delegacije iz čitavog svijeta koje žele upoznati bečki primjer dobre prakse. 

U blizini spalionice otpada od 2009. nalazi se i centrala daljinskog hlađenja kojom gradsko energetsko poduzeće opskrbljuje stanovnike glavnog grada Austrije. Snaga postrojenja od 17 MW odgovara snazi od otprilike 4.860 klima-uređaja. 

Trenutačno je u izgradnji i postrojenje koje će višak električne energije pretvarati u toplinu koristeći tzv. power to heat tehnologiju. Fasadu modernog postrojenja, koje funkcionira poput predimenzioniranog kuhala za vodu, Wien Energie namjerava ukrasiti šarenim mozaicima po uzoru na Hundertwasserov stil. 

Postrojenje se planira pustiti u pogon u proljeće iduće godine.

TAGOVI