Centar za gospodarenje otpadom Bikarac pred završetkom

Autor: B.O. Objavljeno: 01.12.2021. 🕜 08:18 Lokacija: Šibenik

Ususret najmodernijem postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada u nas

U tijeku su završne pripreme za puštanje u probni rad Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (CGO) Bikarac. Riječ je o trenutačno najmodernijem postrojenju za mehaničko-biološku obradu (MBO) otpada u Hrvatskoj te njegovo pretvaranje u gorive brikete i humus. 

Ukupna vrijednost ulaganja, s pretovarnim stanicama na području Biskupije i Pirovca, računajući i cjelokupnu opremu, iznosi približno 240 milijuna kuna. 

Sredstva je, podsjećaju u Gradu Šibeniku, osigurala Europska unija iz Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Grad Šibenik.

 

Uporabna dozvola 

"Iako je do ovog trenutka, kada čekamo puštanje u probni rad Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac prijeđen dug i mukotrpan put, Šibenik zaista ima razloga biti ponosan što se među rijetkima u Hrvatskoj, ako ne i jedini, može pohvaliti ovakvim kompleksom. Naš grad je zaokružio ciklus u kojem će gospodariti svojim otpadom i time stvoriti uvjete za trajni gospodarski rast i daljnji procvat turizma jer bez čistog okoliša i kvalitetnog, sustavnog i dugoročnog zbrinjavanja otpada nema ni napretka", istaknuo je tijekom ovotjednog obilaska tog postrojenja gradonačelnik Šibenika Željko Burić

Direktor tvrtke Bikarac Robert Podrug je pak najavio kako će postrojenje najvjerojatnije biti pušteno u probni rad 15. prosinca te da će razdoblje ispitivanja cjelokupnog sustava trajati najmanje šest mjeseci, objavljeno je na stranicama Grada Šibenika.

"Uslijedit će tehnički pregled te ćemo, nakon spomenute faze, prići ishođenju uporabne dozvole. Važno je kazati kako Centar za gospodarenje otpadom Bikarac neće zbrinjavati otpad samo s područja grada Šibenika, već i cijele Šibensko-kninske županije te ćemo, vodeći se pokazateljima sadašnjeg načina gospodarenja, pitanje zbrinjavanja i oporabe otpada riješiti za narednih 30 godina", zaključio je.

TAGOVI