Nove ideje i rješenja za zaštitu klime

Autor: B.O. Objavljeno: 08.12.2021. 🕜 10:02 Lokacija: Zagreb

EK poziva hrvatske građane da sudjeluju u kreiranju europskih politika

S ciljem da u okviru Europskog zelenog plana Europska unija smanji emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. te postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine, Europska komisija poziva sve građane da predlože potencijalna rješenja u svakodnevnoj borbi protiv klimatskih promjena te tako sudjeluju u donošenju politika EU-a. 

Stoga je EK pokrenula inicijativu Peer Parliaments pozivajući svaku zainteresiranu osobu da organizira raspravu s prijateljima, članovima obitelji, susjedima ili kolegama iz škole ili s posla kako bi razmijenili svoja stajališta i ideje o zaštiti klime te svoje prijedloge rješenja uputili europskim tvorcima politika, priopćeno je iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri. 

Riječ je o neformalnom okupljanju grupe od pet do 10 ljudi koje inicijator i domaćin rasprave može organizirati virtualno ili uživo, u ugodnom okruženju kao što je, primjerice, kafić, lokalni park ili dnevna soba, i to na jednu od triju tema - Kako se krećemo i putujemo; Kako energiju učiniti zelenom i pravednom ili Kako održivije jesti i konzumirati.

 

Lažne informacije 

"Debata je jedan od ključnih mehanizama suvremenog demokratskog društva koji nam pomaže da neku temu kritički sagledamo iz više perspektiva. Zato pozivam sve, a posebice mlade na kojima svijet ostaje, da iskoriste inicijativu Peer Parliaments kako bi kroz raspravu o klimatskim promjenama proširili vlastita znanja, ponudili rješenja za ovaj gorući problem, ali i demistificirali niz lažnih informacija i predrasuda o ovoj temi. Prilika je to za sve one koji žele da se njihov glas čuje u krojenju budućnosti društva u kojem žele živjeti", izjavila je Kaja Pavlinić, predsjednica Mreže mladih Hrvatske i ambasadorica Europskog klimatskog pakta u okviru kojeg se provodi inicijativa Peer Parliaments. 

Cilj je debate podijeliti viđenja i ideje sudionika o nekoj od predloženih tema. Pritom će im pomoći materijali za vođenje debate koje je pripremila EK. 

Na kraju rasprave, grupa glasuje o rezultatima i rješenjima koje predlaže te ih s novim idejama dostavlja EK.

 

Stavovi građana 

Raspravljajući sa svojom zajednicom o klimatskim pitanjima i rješenjima u borbi protiv klimatskih promjena primjenjivima na svakodnevni život, građani mogu pomoći kreatorima politike upravo u osmišljavanju odgovarajućih rješenja i politika koje će imati stvarni utjecaj i pomoći onima za koje i postoje - ljudima i planetu. Naime, objedinjeni rezultati debata iz Europe bit će uneseni u završni izvještaj koji će se podijeliti s tvorcima politika EU-a i uključiti u Konferenciju o budućnosti Europe – za buduće europske klimatske politike.

"Pozivam sve da se uključe u Peer Parliaments. Okupite se tamo gdje se osjećate najugodnije i razgovarajte o klimatskim rješenjima koja vam se čine najboljima, kao i o onima s kojima se ne slažete te predložite nova. Ne želimo nametati rješenja, već čuti stavove građana. Klimatske promjene i politike koje na tom području donosimo tiču se svih nas i zato moramo o njima raspravljati i djelovati zajedno. Svatko od nas u tome ima ulogu, odgovornost i moć da djeluje", rekla je Elina Bardram, ravnateljica Glavne uprave za klimatsku politiku EK-a. 

Informacije o inicijativi Peer Parliaments i kako se može organizirati rasprava dostupne su na poveznici Peer Parliaments (europa.eu).

TAGOVI