Europska komisija odobrila je paket ulaganja iz proračuna EU-a u iznosu većem od 280 milijuna eura za više od 120 novih projekata u okviru programa LIFE

Tim sredstvima EU-a potaknut će se ukupna ulaganja od gotovo 590 milijuna eura kako bi se pomoglo u postizanju ambicioznih ciljeva tih projekata u području okoliša, prirode i klime. Taj je iznos 37 posto veći nego prošle godine. 

"Projekti će pridonijeti postizanju ciljeva Europskog zelenog plana, među ostalim, tako što će podupirati strategiju EU-a za bioraznolikost i akcijski plan za kružno gospodarstvo, pridonijeti zelenom oporavku od pandemije koronavirusa i pomagati Europi da do 2050. postane klimatski neutralna. U mnogima od tih novih projekata sudjeluje po nekoliko članica", priopćeno je iz Europske komisije. 


Neodrživo korištenje resursa 

"Europski zeleni plan pokazuje nam put prema zelenoj, uključivoj i otpornoj Europi. Projekti LIFE utjelovljuju te vrijednosti tako što okupljaju države članice s ciljem zaštite našeg okoliša, obnove prirode i očuvanja bioraznolikosti", izjavio je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za Europski zeleni plan. 

"Projekti u okviru programa LIFE zaista mogu dati vidljive rezultate na terenu. Ti projekti donose rješenja za neke od najvećih problema našeg doba, kao što su klimatske promjene, gubitak prirode i neodrživo korištenje resursa. Ako se brzo i u odgovarajućem opsegu provedu u cijelom EU-u, mogu pomoći u postizanju ambicioznih ciljeva EU-ova zelenog plana i pridonijeti izgradnji zelenije i otpornije Europe za nas i za buduće generacije", rekao je Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo. 

Oko 220 milijuna eura, javlja EK, dodijeljeno je za razne projekte u području okoliša, učinkovitosti resursa, prirode i bioraznolikosti te upravljanja okolišem i informiranja, a više od 60 milijuna eura dodijeljeno je za potporu ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama te za projekte u području upravljanja i informiranja.