Hrvatski proizvod štiti Zrmanju od onečišćenja

Autor: B.O. Objavljeno: 10.12.2021. 🕜 08:44 Lokacija: Zadar

Krenulo je postavljanje opreme za nadzor u sklopu projekta PEPSEA

U sklopu projekta PEPSEA - Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution, sredinom ovog tjedna počelo je postavljanje opreme za nadzor u kanjonu rijeke Zrmanje

"Osnovni cilj projekta je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije. Na prostoru Zadarske županije definirane su dvije pilot lokacije za provedbu projektnih aktivnosti – kanjon Zrmanje i luka u Salima", objavljeno je na stranicama Zadarske županije.

"Kroz ovaj projekt i talijanska i hrvatska strana nastoje spriječiti i poboljšati stanje te tako osigurati kvalitetniju i prevenciju i nadzor. Ide se prema cilju osiguravanja boljeg života ljudi u priobalju. U našoj županiji ovakvi će se uređaji postaviti na Zrmanji i Salima. Također, ovakve uređaje postavit ćemo u Splitsko-dalmatinskoj te Šibensko-kninskoj županiji", kazala je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

 

Nadzorni dron 

"Samo ove godine, u više od 50 zemalja izvezeni su takvi uređaji koji se koriste za detekciju i hidroloških i ekoloških parametara na brojnim svjetskim rijekama i jezerima, a najmanje u Hrvatskoj. Zapravo nam je jako drago da napokon imamo priliku takvo nešto staviti i kod nas. Ovo je potpuno hrvatski proizvod koji je proizveden i razvijen u Hrvatskoj i evo sad će od onečišćenja štititi hrvatske rijeke, tj. Zrmanju", dodao je direktor tvrtke Geolux Tomislav Grubeša

U sklopu ovog projekta nabavljen je, među ostalim, i dron kojim će se nadzirati zadarski akvatorij u skladu s najnovijim tehnologijama. 

Oprema će biti na raspolaganju Operativnom centru Zadarske županije za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, a bit će smještena u Javnoj vatrogasnoj postrojbi koja ima 24 satno dežurstvo.

 

Luka Sali 

Inače, projekt PEPSEA sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020. Nositelj projekta je ZADRA NOVA, a u njemu sudjeluje još sedam partnera, tri hrvatska i četiri talijanska. 

Provedba projekta počela je 1. siječnja 2019., a kraj je predviđen 30. lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,9 milijuna eura. Udio Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iznosi 591.308,90 eura, od čega su bespovratna sredstva EU-a 502.612,56 eura. 

Nakon kanjona Zrmanje, slijedi postavljanje opreme u luci Sali.

TAGOVI