Više od 290 milijuna eura za prirodu, okoliš i klimu

Autor: B.O. Objavljeno: 26.11.2021. 🕜 09:09 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

EK odobrila ulaganja u nove projekte u okviru programa LIFE

Europska komisija je ovaj tjedan odobrila paket ulaganja u iznosu većem od 290 milijuna eura za 132 nova projekta u okviru programa LIFE za okoliš i klimatsku politiku. Tim sredstvima mobilizirat će se ukupna ulaganja u iznosu od 562 milijuna eura, uz projekte u gotovo svim članicama. 

Novi projekti u sklopu programa LIFE pomoći će Europi da postane klimatski neutralan kontinent do 2050. i oporavku bioraznolikosti do 2030. te će pridonijeti oporavku EU-a nakon pandemije. 

To je prva serija projekata odabranih u okviru novog programskog razdoblja 2021. – 2027., sa sredstvima većima za gotovo 60 posto, izvijestila je EK.

 

Ključni izazovi 

"Klimatska i kriza bioraznolikosti egzistencijalne su krize i nemamo vremena za gubljenje. Na konferenciji COP26 u Glasgowu prepoznata je potreba za ubrzanjem djelovanja još u ovom desetljeću. Europskim zelenim planom Europska unija radi na smanjenju emisija, obnovi prirode i osiguravanju održive upotrebe resursa. Možemo uspjeti samo ako surađujemo u svim sektorima. Projekti u okviru programa LIFE savršen su primjer: oni okupljaju građane, javna tijela, industriju i nevladine organizacije kako bi radili u području klime i okoliša", izjavio je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za Europski zeleni plan. 

"Međupovezane krize klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti i onečišćenja ključni su izazovi našeg doba. Kako bismo ih riješili, potrebna nam je temeljita preobrazba naših društava i gospodarstava, postizanje ugljično neutralne budućnosti i učenje o životu unutar granica našeg planeta. Projekti LIFE pokazuju kako to možemo postići. Imat će mjerljiv utjecaj i predstavljati dodanu vrijednost suradnje svih članica", dodao je Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

TAGOVI