EU: 1,1 milijarda eura za inovativnu dekarbonizaciju gospodarstva

Autor: B.O. Objavljeno: 17.11.2021. 🕜 08:33 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Bespovratna sredstva za vodik, hvatanje, uporabu i skladištenje ugljika te obnovljivu energiju

Europska unija ulaže više od 1,1 milijarde eura u sedam velikih inovativnih projekata u okviru Inovacijskog fonda. 

Bespovratnim sredstvima podupirat će se projekti kojima je cilj uvođenje revolucionarnih tehnologija u energetski intenzivnim industrijama poput vodika, hvatanja, uporabe i skladištenja ugljika te obnovljive energije. 

Projekti se provode u Belgiji, Italiji, Finskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj, priopćeno je iz Europske komisije

"Inovacije su ključne za pronalazak rješenja koja su nam potrebna u ovom desetljeću kako bismo održali rast temperature unutar održivih granica. Uz naglo smanjenje emisija, inovacije nam pružaju put prema ostvarenju ciljeva Pariškog sporazuma. Današnjom odlukom pruža se konkretna potpora projektima razvoja čiste tehnologije diljem Europe i omogućuje uvođenje revolucionarnih tehnologija kojima se podupire i ubrzava klimatska neutralnost. Paketom 'Spremni za 55' predlaže se povećanje sredstava iz Inovacijskog fonda kako bi se potaknuo razvoj još većeg broja inovativnih europskih projekata i ideja u globalnoj utrci za inovacije u području klime", istaknuo je izvršni potpredsjednik EK-a Frans Timmermans.

TAGOVI