Sali daje odgovor kako bolje zaštiti Jadran

Autor: B.O. Objavljeno: 10.07.2020. 🕜 08:35 Lokacija: Zadar

Projektom PEPSEA protiv onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora

Istraživanje mora i obale koje se provodi kod Sali dat će odgovor na pitanje kako što bolje zaštiti Jadran od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora. 

Rast broja stanovnika u obalnom području Jadrana, intenziviranje brodskog prometa i turizma te eksploatacija energenata iz morskog tla ostavljaju velike posljedice na morski eko sustav. 

Stoga, ove su se teme, koje posljednjih godina sve više brinu lokalno stanovništvo i stručnjake, našle u fokusu međunarodnog projekta PEPSEA financiranog sredstvima EU-a, objavljeno je na stranicama Zadarske županije


Biološka raznolikost 

"Glavni cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja, zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora te očuvati biološku raznolikost jadranske regije", objasnila je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković

Među ostalim, Agencija ZADRA NOVA kao vodeći partner u projektu PEPSEA zadužena je i za implementaciju projektnih aktivnosti u Zadarskoj županiji. Tako su Sali zbog svojeg položaja odabrane kao pilot lokacija. 


Ribarstvo i turizam 

Dujmović Vuković dodaje kako će se implementacijom projektnih aktivnosti razviti odgovarajući i funkcionalan sustav reagiranja na iznenadna onečišćenja mora koji će povećati stupanj zaštite mora i priobalja.

"Svrha projekta je da se kroz interdisciplinarni pristup pridonese povećanju sigurnosti odabranih studija slučaja uz posljedičnu prednost za sektor ribarstva i turizma s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima", istaknula je voditeljica projekta Marija Marelić, stručna suradnica na ugovorenom projektu u Agenciji ZADRA NOVA. 


Iznenadna onečišćenja 

Trenutačno je u tijeku ispitivanje pilot lokacije na području Sali koja je odabrana zbog blizine Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Telašćica te prisustva luke i tvornice. Zatim, slijedi izrada modela rizika i planova za slučajeve iznenadnih onečišćenja mora. 

Izvršitelj usluge jest zajednica ponuditelja SeaSky koju čini interdisciplinarni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Zadru, Instituta Ruđer Bošković i tvrtke Prehnit.

TAGOVI