Treba pojačati mjere za zaštitu mora i oceana

Autor: B.O. Objavljeno: 26.06.2020. 🕜 08:20 Lokacija: Zagreb

Članice neće postići stanje okoliša u svojim teritorijalnim vodama na koje su bile zakonski obvezane, kaže Virginijus Sinkevičius

Europska komisija ovaj tjedan je donijela izvješće o Okvirnoj direktivi o pomorskoj strategiji u kojem se navodi da, iako je okvir EU-a za zaštitu morskog okoliša jedan od najsveobuhvatnijih i najambicioznijih na svijetu, i dalje postoje izazovi kao što su višak hranjivih tvari, podvodna buka, plastični otpad i druge vrste onečišćenja te neodrživi ribolov. 

Ta je poruka dodatno ojačana u jučer objavljenim porukama Europske agencije za okoliš, priopćeno je iz Europske komisije.

 

Utvrđeni nedostatci 

Povjerenik za okoliš, ribarstvo i oceane Virginijus Sinkevičius je izjavio kako Izvješće i prateće poruke Agencije potvrđuju da se moraju pojačati mjere za zaštitu mora i oceana. 

"Ostvarili smo napredak, primjerice u području održivog ribarstva, ali trebamo uložiti dodatne napore i zaustaviti neodgovorno onečišćenje naših mora. Sa žaljenjem primjećujem da članice neće postići stanje okoliša u svojim teritorijalnim vodama na koje su bile zakonski obvezane do 2020. te da su za neke regije potrebni znatni dodatni napori. Komisija će pokrenuti reviziju Okvirne direktive o pomorskoj strategiji kako bi se uvidjelo što je funkcioniralo, a što ne, te kako reagirati na utvrđene nedostatke. Zaštita naših mora i oceana dio je europskog zelenog plana i potrebna je kako bi naši ribari mogli osigurati zdrave i održive plodove mora te stoga zaslužuje našu trajnu posvećenost u svim područjima politika", zaključio je.

TAGOVI