Zaokružena financijska konstrukcija za CGO Lučino razdolje

Autor: B.O. Objavljeno: 02.07.2020. 🕜 08:30 Lokacija: Slano

Ukupna vrijednost centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije je 495 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Agencija za gospodarenje otpadom potpisali su jučer u Slanom Ugovor o sufinanciranju projekta Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje vrijedan 81 milijun kuna. 

Ukupna vrijednost projekta je, pak, 495 milijuna kuna, a EU sredstvima se sufinancira 70 posto prihvatljivih troškova, odnosno 287 milijuna kuna. Fond je osigurao gotovo 20 posto, a 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Agencije za gospodarenje otpadom, javlja FZOEU


Vrh piramide 

"Ovim ugovorom zaokružili smo financijsku konstrukciju cijelog projekta, kojim će se riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sustav gospodarenja otpadom imperativ je hrvatske politike zaštite okoliša. Ne samo zbog obveza europskih direktiva, već želimo čuvati naše prirodne resurse i poticati održiv razvoj", rekao je direktor FZOEU-a Siniša Kukić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako je Centar vrh piramide sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i, nakon Pelješkog mosta, jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju. 

Ministar je podsjetio i na preuzetu obvezu Hrvatske do kraja 2020. godine prema kojoj treba odvajati 50 posto otpada. 


Idejni projekt 

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić izjavio je kako se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola, odnosno idejni projekt. 

Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti izgrađen do kraja 2022., a s radom početi tijekom 2023. godine.

TAGOVI