Bespovratna sredstva za CGO Lučino razdolje

Autor: B.O. Objavljeno: 10.02.2020. 🕜 08:33 Lokacija: Dubrovnik

Završetak projekta očekuje se do kraja 2022.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić potpisali su koncem proteklog tjedna u Dubrovniku Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje

"Ovaj sustav je pokrenut jer je to pravi smjer kojeg smo zacrtali u Planu gospodarenja otpadom RH. Jasno mi je da ovakvi projekti imaju svoje protivnike, ali svaki sustav gospodarenja otpadom posebice u fazi njegove kreacije, u prvom desetljeću funkcioniranja nailazi na izazove s kojima se treba suočiti. To je svugdje u svijetu, a mi idemo u smjeru uređenih svjetskih ekonomija i njihovog sustava gospodarenja otpadom", rekao je ministar Ćorić. 


Najzahtjevniji dio posla 

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je centar stožerni i ključni projekt ukupnog sustava gospodarenja otpadom u županiji. 

"To je projekt od strateškog interesa kako za nas tako i za RH. Ukupna investicija je 494 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi 408 milijuna kuna, a činjenica da je EU prihvatila izdvojiti 287 milijuna kuna za svoj udio od 70 posto potvrđuje da je projekt izrađen po najvišim standardima", rekao je. 

Direktor FZOEU-a Siniša Kukić napomenuo je kako sada predstoji najzahtjevniji dio posla "ali činjenica da smo iz EU fondova povukli 287 milijuna kuna daje nam poticaj da se trudimo da sljedeće faze projekta idu i brže od planiranih rokova". 

Uz gradnju centra, projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli, javlja MZOE.  

 Završetak projekta očekuje se do kraja 2022. godine.

TAGOVI