RCGO Orlovnjak može stajati i pola milijarde kuna

Autor: B.O. Objavljeno: 05.02.2020. 🕜 09:26 Lokacija: Osijek

Regionalni centar za gospodarenje otpadom obrađivat će do 60 000 tona otpada godišnje

U Osijeku je održana početna konferencija projekta Izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak

Naime, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., tvrtki EKOS za gospodarenje otpadom Osijek odobren je taj projekt, a 20. srpnja 2018. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 15 milijuna kuna, s time da je 12,75 milijuna kuna (85 posto) osigurano iz OPKK-a, a 2,25 milijuna kuna (15 posto) su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)

Potom su, među ostalim, provedeni postupci javne nabave te su potpisana četiri ugovora s izrađivačima studijsko-projektne dokumentacije, kao i usluga promidžbe i vidljivosti projekta. Rok za provedbu projekta je 17. srpnja 2021., objavila je Osječko-baranjska županija


Procjena investicije  

Predsjednik Uprave EKOS-a Ivan Hampovčan na predstavljanju projekta je istaknuo kako bi se u RCGO-u trebalo obrađivati do 60 000 tona miješanog komunalnog otpada i drugog neopasnog otpada godišnje. 

U tijeku je izrada osnovne dokumentacije za RCGO i pretovarne stanice, kao i one za javnu nabavu te informiranje i vidljivost projekta. Nakon toga će se znati odgovori na pitanja o tehnologiji i vrijednost cijelog projekta. 

Hampovčan upozorava kako se investicija procjenjuje na oko 300 milijuna kuna. Međutim, cijene građevinskih radova u zadnjih godinu-dvije primjetno su porasle pa se govori i o mogućoj vrijednosti projekta od pola milijarde kuna. 


Pola milijuna stanovnika 

Izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak predviđena je na području općine Antunovac, na površini oko 70 hektara. Budući centar obuhvaća Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju (12 gradova i 61 općina) s oko 485 000 stanovnika te rubne dijelove Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije (grad i devet općina ) s oko 28 000 stanovnika.

TAGOVI