Dizelsko gorivo opet je pojeftinilo

Autor: N.D. Objavljeno: 24.05.2022. 🕜 08:47 Lokacija: Zagreb

Benzin opet značajno poskupio, dizel nastavlja padati

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona, Lukoila i još nekih distributera od utorka iznosi 13,83 kune. S druge strane, pala je cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 12,92 kune, a bio je 13,02 kune. 

 Portal cijenegoriva.info objavio je da je prosječni spremnik benzina od ponoći skuplji za 23 kune, dok je spremnik dizela povoljniji za pet kuna. Trenutni trend nešto nižih cijena goriva (iako i dalje iznimno skupih) mogao bi se lako preokrenuti jer cijena nafta nastavlja rasti.

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta sezonske potražnje u SAD-u, ograničene ponude i nešto slabijeg američkog dolara. EU nije uspjela uvesti sankcije na rusku naftu, a Kina se još bori s koronavirusom i to zatvaranjima. Cijena barela je na londonskom tržištu porasla za jučer za 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,61 dolar. Barel je na američkom tržištu poskupio 97 centi i njime se trgovalo po 111,25 dolara, jer je počela sezona ljetnih putoavnja. OPEC je jučer objavio da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u petak stajala 114,79 USD/bl, i poskupila je 2,75 USD u odnosu na prethodni radni dan. 

TAGOVI