PPD postupa u dobroj vjeri prema GPZ Opskrbi

Autor: N.D. Objavljeno: 24.05.2022. 🕜 16:11 Lokacija: Zagreb

PPD kaže da ni jedna kuna nije naplaćena od GPZ Opskrbe, za dospjeli dug od 95 mil. kn

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je danas da je Prvo plinarsko društvo aktiviralo zadužnicu prema GPZ Opskrbi, radi duga za plin. Smatra da je aktiviranje zadužnice nekorektan potez PPD-a, za kojega, kaže, nije bilo potrebe, a račun je odblokiran jer je dugovanje podmireno. "Riječ o kršenju dogovora između PPD-a i Opskrbe od veljače ove godine. Uredno su se podmirivale obveze, u prosjeku je kašnjenje prema PPD-u bilo 15 dana", dodao je Tomašević. Iz PPD-a su potvrdili da su jučer aktivirali zadužnicu, a reagiranje tvrtke, poslano danas u 14h popodne, koja ističe da ne prihvaća politizaciju ove situacije i nekorektnosti, prenosimo u cijelosti.

"Dospjeli dug GPZO-a prema PPD-u u trenutku aktiviranja zadužnice 23. svibnja bio je veći od 95 mil kn dok je ukupna izloženost premašila 130 mil kn. Ističemo kako do ovoga trenutka, unatoč tvrdnjama gradonačelnika Tomaševića, niti jedna kuna iz GPZO-a na ime dospjelog dugovanja nije uplaćena PPD-u, a plin se i dalje povlači te izloženost i dalje raste. Proteklih pet mjeseci PPD je u dobroj vjeri pregovarao s GPZO-om oko uređenja međusobnih prava i obveza, upravo u cilju izbjegavanja podnošenja instrumenata osiguranja plaćanja na naplatu. 

Bez Sporazuma

Ističemo kako, nažalost, unatoč postignutoj suglasnosti oko sadržaja GPZO nije potpisao Sporazum na koji se poziva gradonačelnik, a koji je inicirao PPD. S obzirom na navedeno, jasno je da nije postojala stvarna namjera GPZO-a za postizanjem dogovora prihvatljivog za obje strane. Naime, izloženost PPD-a po isporuci plina GPZO-u primjerice u veljači 2022. godine premašila je 390 milijuna kuna iz čega je jasno da je PPD pokazao iznimnu korektnost dok je s druge strane Zagrebački Holding kao vlasnik GPZO-a neprestano otežavao pregovore. 

Gradonačelnik Tomašević danas je izjavio kako je u ovom slučaju riječ o štetnim ugovorima potpisanim s PPD-om, a činjenica je da GPZO punih pet mjeseci nastoji zadržati ugovore s PPDom čak i pod cijenu blokade. Iako gradonačelnik kašnjenje u plaćanju od 15 dana naziva urednim plaćanjem, ističemo da kašnjenje u podmirivanju ovoliko velikih računa izaziva probleme svakoj kompaniji i nikako se ne može smatrati urednim. PPD ne može I neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a I to je nedvosmisleno u više navrata komunicirano GPZO-u. PPD ima obvezu postupati upravo I jedino u skladu s potpisanim Ugovorima te u rokovima i prema ugovorenoj proceduri podnijeti instrumente osiguranja plaćanja na naplatu i zaštititi svoje vlastito poslovanje.", kažu u PPD-u. 

TAGOVI