Nova pravila za zimsko skladištenje plina

Autor: B.O. Objavljeno: 20.05.2022. 🕜 08:08 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Sigurnost opskrbe energijom diljem EU-a svake zime

Europska komisija pozdravlja politički dogovor koji su jučer postigli Europski parlament i članice Europske unije o zakonodavnom prijedlogu minimalnih obveza skladištenja plina koji je EK predložila u ožujku. 

U skladu s novim pravilima, u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, zajamčit će se sigurnost opskrbe energijom diljem EU-a svake zime. 

Već u ovoj godini članice će morati do 1. studenoga postići razinu skladištenja plina od najmanje 80 posto kako bi se zaštitile od mogućih prekida u opskrbi. Od 2023. pak cilj će se povećati na 90 posto potpunog skladištenja plina do 1. studenoga, priopćila je EK.

 

Službeno odobrenje 

"Punjenje skladišta plina u EU-u prije sljedeće zime ključno je za našu sigurnost opskrbe. Današnji dogovor o Komisijinu prijedlogu obveze skladištenja stoga je važan korak prema pripremi za sljedeću sezonu grijanja, čime se jamči da će naše zalihe plina biti na barem 80 posto. Zahvalna sam Europskom parlamentu i francuskom predsjedništvu Vijeća na iznimno brzom dogovoru koji pokazuje jedinstvo EU-a kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine", izjavila je povjerenica za energetiku Kadri Simson koja je predstavljala Komisiju u ovogodišnjim pregovorima. 

Politički dogovor koji su postigli Europski parlament i Vijeće sada moraju službeno odobriti oba suzakonodavca.

TAGOVI