Strategija dekarbonizacije plinske mreže

Autor: B.O. Objavljeno: 17.05.2022. 🕜 13:52 Lokacija: Luxembourg

Suradnja Europske investicijske banke i Transgaza

Europska investicijska banka (EIB) i rumunjski operator plinskog transportnog sustava Transgaz potpisali su sporazum o pružanju savjetodavnih usluga za pripremu i razvoj strategije dekarbonizacije rumunjske plinske mreže.

"Zaključivanje sporazuma s EIB-om za razvoj strategije dekarbonizacije Transgaza je bitan iskorak Rumunjske u smislu njezinih ciljeva za prijelaz na zeleno gospodarstvo, a istovremeno otvara put sličnim djelovanjima ostalih državnih tvrtki i ustanova. Koristim ovu priliku kako bih čestitao Transgazu i EIB-u na uloženim naporima, kako bi Rumunjska ispunila ciljeve klimatske neutralnosti", izjavio je rumunjski premijer Nicolae Ciuca.

"Projekti poput ovog posebice su pravovremeni s obzirom na trenutačni geopolitički kontekst. Sretni smo što možemo proširiti suradnju s Transgazom i pružiti tehničku pomoć u razvoju njihove strategije dekarbonizacije. Uvjeren sam da će naša savjetodavna podrška ubrzati tranziciju tvrtke na ugljično neutralni poslovni model i pridonijeti postizanju rumunjskih i europskih klimatskih ciljeva", rekao je Christian Kettel Thomsen, potpredsjednik EIB-a.

 

Smanjenje emisija

"Razvoj Transgazove strategije dekarbonizacije još jednom potvrđuje našu predanost prelasku na klimatski neutralno djelovanje. Drago nam je da nas u ovom bitnom pothvatu podržava EIB kao klimatska banka Europske unije. To je dodatni dokaz predanosti naše tvrtke održivom razvoju rumunjskog gospodarstva i energetskog sustava", istaknuo je Ion Sterian, generalni direktor Transgaza

Inače, javlja EIB, strategija dekarbonizacije uključivat će mjere koje će pomoći u smanjenju emisija unutar plinske mreže, kao i uvjete prilagodbe za ublažavanje klimatskih rizika, ističući nužna ulaganja i, po potrebi, prihvatljive izvore financiranja.

TAGOVI