Katarski LNG za Njemačku

Autor: B.O. Objavljeno: 23.05.2022. 🕜 08:20 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Memorandumom o razumijevanju do dublje suradnje

Njemačka savezna vlada koncem proteklog tjedna sklopila je energetsko partnerstvo s Katarom. Riječ je o suradnji za koju se Berlin nada da će pomoći u smanjenju oslanjanja Njemačke na ruske isporuke. 

Naime, katarski ministar energetike šeik Tamim bin Al Thani je tijekom državnog posjeta s njemačkim ministrom gospodarskih poslova Robertom Habeckom potpisao memorandum o razumijevanju za dublju suradnju. 

Partnerstvo će pomoći Njemačkoj da diverzificira svoju opskrbu plinom uvozom ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Katara, a također će dati poticaj suradnji na "zelenom vodiku", priopćilo je njemačko Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime. 

Katarsko-njemačko energetsko partnerstvo promicat će "razmjenu na visokoj razini" između dviju vlada o energetskim pitanjima i okupiti dionike iz javnog i privatnog sektora, navodi se. K tomu, planirani su redoviti sastanci katarskog i njemačkog ministarstva energetike. 

Njemačka ubrzano nastoji postati neovisna o ruskim energentima. Habeck je i u ožujku otišao u Katar u potrazi za alternativama ruskom plinu, javlja njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI