Europska plinska skladišta iznimno se brzo pune

Autor: N.D. Objavljeno: 23.05.2022. 🕜 14:11 Lokacija: Zagreb

Stvaraju se dobri preduvjeti da cijene plina u Europi nastave padati

Europska skladišta plina pune se najvećom zabilježenom brzinom dok regija pokušava kupiti što je više moguće plina prije sljedeće zime kako bi smanjila svoju ranjivost na moguće prekide ili poteškoće u opskrbi iz Rusije. Iznimno visoke cijene plina rebalansirale su tržište i ako se situacija nastavi na tržištu će u naredna dva mjeseca biti obilje plina. 

Naime, stopa gomilanja zaliha u Europi postala je neodrživa, što vrši pritisak na buduće cijene (futuresi), što je signal za usporavanje stope povećanja zaliha. Budući da je Europa na putu za rekordno skladištenje prije kraja rujna, kupci iz regije vjerojatno će postati manje agresivni, puštajući više LNG-a u Aziju u sljedećih nekoliko mjeseci, smatraju analitičari. 

Punija skladišta

Od kraja ožujka, skladištenje plina u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu (EU28) poraslo je za 164 TWh u usporedbi s desetogodišnjim prosječnim povećanjem od samo 107 TWh. Do 18. svibnja količina plina u skladištu bila je nešto iznad desetogodišnjeg prosjeka (+2 TWh) u odnosu na veliki deficit s kraja siječnja (-134 TWh). Ali s skladištenjem već iznad prosjeka, zalihe se ne mogu nastaviti gomilati takvom brzinom bez prijetnje da će nadmašiti raspoloživi kapacitet. 

Futures cijene za isporuke plina ovog ljeta već se smanjuju kako bi se usporilo punjenje plina u skladišta i potaknulo veću potrošnju industrijskih korisnika i proizvođača električne energije. Referentni termini za isporuke planirane u srpnju 2022. pale su blizu najnižeg nivoa od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, zaključuje Reutersov analitičar John Kemp.

Udobnije u jesen

Raspon cijena između ljeta i zime (lipanj 2022. - siječanj 2023.) upao je u kontango sa gotovo 2 EUR/MWh s redordnih 72 EUR/MWh backwardationa početkom ožujka. Pritom, kontango je situacija u kojoj su buduće cijene (futures) više nego cijene na spot tržištu i događa se kad tržište očekuje rast cijena neke robe. Backwardation je sutuacija na tržištu kada su trenutne tržišne cijene više nego cijene na tržištu fjučersa. 

Cijene za isporuke u sjeveroistočnu Europu  još uvijek su iznad cijena za sjeveroistočnu Aziju, što privlači teret, ali regionalna premija se smanjuje. No, čak i puna skladišta naredne zime neće zaštititi Europu od ekstremno visokih cijena i gospodarske krize, ako Rusija "zatvori pipu". Aali ako se protok ruskog plina nastavi, a skladišta budu dobro popunjena - za razliku od zime koja je iza nas - cijene će nastaviti padati, zaključuje Kemp. 

TAGOVI