Švicarska je Sjevernom toku 2 dala više vremena

Autor: N.D. Objavljeno: 13.05.2022. 🕜 13:28 Lokacija: Geneva (Švicarska)

Blokirani plinski projekt je na aparatima za održavanje na životu

Švicarska je operateru plinovoda Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu, produljila rok za sređivanje financija, odgodivši pokretanje stečaja. Sjeverni tok 2, sa sjedištem u švicarskom kantonu Zug, osigurao je na sudu četveromjesečni moratorij na povrat dugova, u korist keditora, pokazala je u četvrtak objava u Švicarskom službenom glasniku trgovine. 

Švicarske vlasti priopćile su da je kompanija zbog sankcija zapala u velike financijske teškoće, dodavši da je bankrot mogao biti objavljen već u ožujku. Stotinjak njezinih zaposlenika u Zugu već je otpušteno, a sud je kompaniji dodijelio stečajnog upravitelja. 

Njemačka je lani u studenom odbila certificirati plinovod te zatražila od Gazproma da se odrekne većinskog udjela u plinovodu, pošto je glavni opskrbljivač sirovinom te stoga ne može biti i vlasnik infrastrukture. Certifikacije je u potpunosti zaustavljena 22. veljače, par dana prije invazije na Ukrajinu. Taj njemački potez potaknuo je urušavanje projekta. Nord Stream 2 u većinskom je vlasništvu ruskog Gazproma, a njegovi su dioničari i njemački Wintershall Dea, PEG Infrastruktur, E.ON, nizozemski Nederlandse Gasunie i francuski ENGIE

SAD je operateru plinovoda uveo sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu i njegovo je poslovanje u Europi blokirano. Plinovod je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu i dovršen je prošle godine, ali je njemačka vlada zbog rata u Ukrajini na neodređeno vrijeme obustavila postupak izdavanja dozvole.

TAGOVI