Država izlazi iz Petrokemije

Autor: B.O. Objavljeno: 06.06.2022. 🕜 09:18 Lokacija: Zagreb

Javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za 9,8 milijuna dionica kutinske tvrtke

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je Javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju 9.852.828 dionica Petrokemije, a koje su u vlasništvu Republike Hrvatske. Riječ je o udjelu od 17,9 posto u temeljnom kapitalu te kutinske tvrtke. 

Početna cijena prodaje dionica je 305.437.668 kuna, a njihova ukupna nominalna vrijednost iznosi 98.528.280 kuna. 

"Pravo na dostavu ponude imaju samo ponuditelji koji otkupe ponudbenu dokumentaciju tijekom javnog prikupljanja ponuda. Trošak preuzimanja ponudbene dokumentacije iznosi 15.000 kuna, s naznakom da se ponudbena dokumentacija kupuje za društvo Petrokemija, Kutina i točnim imenom ponuditelja. Po predočenju dokaza o uplati cijene za ponudbenu dokumentaciju i dostave kontakt-podataka, ponuditelju će biti dostavljen obrazac Izjave o povjerljivosti podataka. Ponuditelj nakon potpisa navedene Izjave stječe pravo preuzeti ponudbenu dokumentaciju te zatražiti od CERP-a ovlaštenje za provedbu dubinskog snimanja Društva", objavljeno je na stranicama CERP-a.

 

Vlasnička struktura 

Također, obvezujućoj ponudi potrebno je priložiti ponudbeno jamstvo u iznosu od 3.054.376,68 kuna. 

"Ponudbeno jamstvo može biti u obliku ponudbene bankarske garancije domaće ili strane banke ili se navedeni iznos kao jamčevina uplaćuje na račun CERP-a. Iznos za naknadu troška preuzimanja ponudbene dokumentacije i ponudbeno jamstvo se uplaćuje na račun CERP-a. Svi potencijalni ponuditelji koji dostave ponudu mogu prisustvovati postupku otvaranja ponuda. CERP ima pravo ne prihvatiti nijednu pristiglu ponudu", javlja CERP

Rok za podnošenje ponude je 6. srpnja do 14 sati. 

Inače, najveći udjel od 54,52 posto dionica Petrokemije drži tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su vlasnici INA i Prvo plinarsko društvo. Zatim, slijedi Republika Hrvatska (17,9 posto), Hrvatska poštanska banka (HPB) – Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško (12,73 posto), JANAF (9,09 posto) i, među ostalim, Privredna banka Zagreb (5,45 posto).

TAGOVI