INA: Nema propuštanja s platforme Ivana D

Autor: N.D. Objavljeno: 06.06.2022. 🕜 08:36 Lokacija: Zagreb

Greenpeaceove spekulacije o curenju plina nisu točne, navode iz INA-e

Aktivisti-ronioci Greenpecea zabilježili su početkom ovog mjeseca kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana, na lokaciji potonule plinske platforme Ivana D dolaze mjehurići plina, te spekuliraju da je riječ o curenju prirodnog plina. Početkom lipnja drugi Greenpeaceov brod, Witness, obišao je područje potonuća platforme. Tom prilikom aktivisti-ronioci pronašli su Ivanu D i u znak prosvjeda na licu mjesta razvili transparent s porukom “INA / MOL, prošla je godina i pol”, pozivajući INA-u i njezina suvlasnika mađarski MOL da preuzmu odgovornost i zbrinu otpad nastao iz njihove plinske infrastrukture. 

INA u svom priopćenju naglašava da potonula platforma ne predstavlja sigurnosnu prijetnju ljudima ni okolišu. "Nema propuštanja plina s platforme, a INA redovito nadzire njeno stanje koje je od potonuća do danas nepromijenjeno. U slučaju potencijalnog curenja plina, zbog visokog tlaka u plinskom ležištu, vidljivi mjehuri bili bi drastično veći od prikazanih, a ronioci ne bi bili u stanju ležerno roniti oko mjesta događaja. Vidljivi mjehuri su prirodna pojava ispuštanja mjehura iz pjeskovitog, odnosno muljevitog dna. Uz taloženje mulja i pijeska, sedimenti podzemlja Jadrana sadrže povećani udio organske tvari, čijom bakterijskom razgradnjom nastaje plin metan. Nakuplja se u rastresitim sedimentima morskog dna i izlazi u obliku mjehurića na površinu mora. Šire područje podmorja sjevernog Jadrana, kako na hrvatskoj tako i na talijanskoj strani, poznato je po toj pojavi koja se u Istri naziva 'brombola' te je posebno poznata ribarima od davnih vremena, jer predstavlja mjesto dobre ribolovne pošte. Brombole su zabilježene od Brijuna do ispred Novigrada.", kažu u INA-i, koja je tijekom provođenja radova u tom području nebrojeno puta svjedočila tim prirodnim pojavama.

Istraga u toku

Kompanija demantira netočno iznesenu informaciju Greenpecea da je životni vijek platforme 20 godina, već je projektirani životni vijek platforme uz dodatne verifikacije 40 godina. Nekoliko neovisnih institucija u proteklom je periodu provelo stručne istrage koje za cilj imaju utvrditi razloge pada platforme i predložiti daljnje postupanje. Cjelokupna istraga pod nadzorom je Povjerenstva za provođenje istrage Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u kojem sudjeluju predstavnici svih relevantnih javnopravnih tijela. Nakon obavijesti o donesenim zaključcima INA će odmah izvijestiti javnost.

"Postavljamo pitanje zna li Vlada RH za pravo stanje stvari, s obzirom na to da je istraga “u tijeku” već gotovo 17 mjeseci! Krajnje je vrijeme da poduzme konkretne korake i pokaže istinsku volju za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima, te o istini obavijesti javnost.", kažu u Greenpeceu.

TAGOVI