Vlada je na sjednici u petak Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) odobrila planirana dugoročna zaduženja na razini 2,6 milijarde kuna za tekuću likvidnost i investicije u idućoj godini. 

Elektroprivreda će kredit uzeti kod Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke, pri čemu su oba kredita u visini 1,31 milijardu kuna. Krediti su namijenjeni financiranju općih poslovnih potreba, odnosno kako bi se osigurala adekvatna rezerva likvidnosti i dostatna sredstva za podmirenje obveza HEP Grupe, uključujući financiranje odobrenog značajnijeg plana investicija u 2022. godini, kao i povećanog tekućeg dospijeća financijskih obaveza, izvijestio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. 

Kako je vidljivo iz odluka Vlade, način i rok vraćanja kredita je u oba slučaja jednokratan, pet godina od datuma sklapanja ugovora o kreditu, a redovna kamatna stopa iznosi 0,42% godišnje te je fiksna uz šestomjesečno kamatno razdoblje. Odluke o zaduženju HEP-a donesene su još ljetos, na Nadzornom odboru u kolovozu. HEP je ove godine investirao više od četiri milijarde kuna, a sličan poslovni plan ima i za iduću godinu.