KONČAR grupa završila odličnu poslovnu godinu

Autor: N.D. Objavljeno: 17.12.2021. 🕜 12:40 Lokacija: Zagreb

KONČAR grupa trenutno ima više od četiri milijarde kuna potpisanih ugovora

Grupa KONČAR procjenjuje kako će poslovnu 2021. godinu završiti s dosad najvećim prihodima od prodaje, u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna. Udio izvoza u prihodima veći je od 60%, a Grupa trenutno ima 4,3 milijarde kuna novougovorenih poslova. 

Poslovna 2021. godina će ostati upamćena kao jedna od najblistavijih u povijesti Grupe KONČAR, koja je ove godine proslavila svoj veliki 100. rođendan. Planove za nastavak pozitivnih trendova i u 2022. godini izložio je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA. 

Najveći dio prihoda i u 2022. godini planira se ostvariti na zahtjevnom tržištu Europske unije, i to u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Na ostalim tržištima planiramo ostvariti prihode veće od onih procijenjenih za ostvarenje u 2021. godini, pri čemu se najveći rast očekuje u zemljama okruženja te zemljama Azije i osobito Afrike. Osim toga, planom za 2022. godinu predviđeno je i ugovaranje novih poslova u iznosu od 4,4 milijarde kuna. Tako bi, prema planu, stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine iznosilo 5,6 milijardi kuna. Time bi se stvorila iznimno dobra osnova za ostvarenje zadanih strateških ciljeva do 2024. godine“, istaknuo je Kolak danas u briefingu s novinarima. 

KONČAR i Dalekovod u sinergiji

Govoreći o ulaganjima predviđenim u Integralnoj strategiji Grupe KONČAR 2020+, za 2022. godinu se planiraju nove investicije veće od 200 milijuna kuna. KONČAR planira daljnji rast i u 2022. godini, ostvarivanjem prihoda od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,78 milijardi kuna. Pritom će jedan od ključnih naglasaka biti na digitalizaciji, korištenju najsuvremenijih tehnologija, održivosti i smanjenju utjecaja na okoliš.

Kad je riječ o dokapitalizaciji Dalekovoda, Kolak je naglasio da je tvrtka dobila odobrenje ureda za tržišno natjecanje za koncentraciju na tržištima Sjeverne Makedonije i Crne Gore. "Hrvatska planira velika ulaganja u elektroenergetsku mrežu i infrastrukturu za prihvat obnovljivih izvora energije. Računamo da će KONČAR u sinergiji s Dalekovodom ostvariti svoj tržišni maksimum, te da će zajednički nastup biti bitno kvalitetniji nego pojedinačni", kazao je Kolak. 

TAGOVI