Mađarska isključuje mogućnost da EU uskoro zabrani ruski plin

Autor: N.D. Objavljeno: 10.06.2022. 🕜 15:48 Lokacija: Pariz (Francuska)

Estonija već poziva na sankcioniranje ruskog plina

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odbacio je mogućnost zabrane ruskog plina u sljedećem paketu sankcija Europske unije. Njegove izjave dolaze u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin kaže kako vjeruje da se Zapad neće moći odviknuti od ruske nafte i plina nekoliko godina. 

U razgovoru za američki CNBC-a u četvrtak na marginama sastanka ministarskog vijeća OECD-a u Parizu Szijjarto je rekao: “Kada uvodimo sankcije, onda moramo biti sigurni da te sankcije više škode onima protiv kojih uvodimo sankcije nego sebe. Moramo imati vrlo jasan stav o ratu, što imamo, osuđujemo Rusiju za ovu vojnu agresiju. Stojimo uz Ukrajinu. Ali moramo uzeti u obzir i stvarnost”, dodao je. 

Szijjarto je govorio o svojoj frustraciji što je Mađarska prikazana kao zemlja koja oklijeva da kazni ruski rat u Ukrajini, ukazujući na činjenicu da Rusija trenutno osigurava 65% mađarske nafte i 85% njezinih zaliha plina. “Ako niste u mogućnosti uvoziti plin iz Rusije, onda zemlja staje, ekonomija staje, ne možemo grijati kuće, ne možemo voditi gospodarstvo. Naše pitanje je tko može ponuditi rješenje?” Szijjarto je rekao za CNBC. 

Sankcije na plin? Nemoguće!

Dodao je kako nedostatak alternativne infrastrukture znači da nije bilo moguće da zemlja brzo smanji svoje oslanjanje na ruske izvore energije. Ubrzo nakon što je EU prošlog mjeseca pristao na svoj šesti paket sankcija, estonska premijerka Kaja Kallas pozvala je blok da ode još dalje i razgovara o izgledima za ruski plinski embargo u svom sedmom krugu mjera. 

 Austrijski kancelar Karl Nehammer odmah je odbacio ovu ideju, međutim, rekavši da to neće biti tema za raspravu. Kada je mađarski Szijjarto upitan o izgledima da EU cilja na izvoz ruskog plina u svom sljedećem krugu sankcija, odgovorio je: "Ne, to je nemoguće. Ako niste u mogućnosti uvoziti plin iz Rusije, onda zemlja staje, [] gospodarstvo staje, ne možemo grijati kuće, ne možemo voditi gospodarstvo. Naše pitanje je tko može ponuditi rješenje?” dodao je.

TAGOVI