Gazprom smanjuje količine plina za Njemačku

Autor: B.O. Objavljeno: 15.06.2022. 🕜 08:35 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Razlog - plinski kompresor zbog sankcija Rusiji nije na vrijeme vraćen s popravka

Ruski energetski div Gazprom za 40 posto smanjuje svoje maksimalne količine plina za Njemačku kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Baltičkome moru. 

Razlog tomu su odgode zbog radova tvrtke Siemens, objavio je jučer Gazprom. Siemens Energy je za New York Times potvrdio Gazpromovu objavu. Točnije, kako je objavila ta kompanija "plinski kompresor nije na vrijeme vraćen s popravka iz Kanade, i to zbog sankcija nametnutih Rusiji". Stoga se kroz plinovod može transportirati do 100 milijuna kubičnih metara plina dnevno ili oko 60 posto ranije planirane dnevne količine od 167 milijuna kubičnih metara plina, navodi se. 

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nazvao je potez "političkom odlukom", jer smanjeni protok plina u tu zemlju ugrožava njemačke ciljeve za punjenje plinskih skladišta uoči zime, za koju se najavljuje da će biti iznimno izazovna. Habeck je na konferenciji za novinare rekao da oprema ne podliježe sankcijama i da je o tome informirao Siemens Energy, te da bi problemi eventualno mogli nastupiti u jesen i da Gazprom nije dovoljno objasnio problem. 

Zabrinutost raste diljem Europe jer je Rusija prekinula isporuku plina za nekoliko zemalja koje su se protivile njezinoj invaziji na Ukrajinu.

 

Rusko gospodarstvo 

Europa se uvelike oslanja na ruski plin i pokušava pronaći alternativne izvore, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Međutim, mnoge zemlje još uvijek kupuju ruski plin, što pomaže u održavanju ruskog gospodarstva. 

Za Europu, Sjeverni tok 1 je glavni plinovod za opskrbu ruskim plinom, kojim je lani transportirano 60 mlrd. m3 plina. Taj energent već se prestao transportirati kroz plinovod Jamal-Europa. Značajno je smanjen i tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu. Prethodna ograničenja već su povećala cijene energenata jer manje plina teče iz Rusije u Europu. 

Na koncu, valja podsjetiti kako i dovršeni plinovod Sjeverni tok 2 još nije pušten u rad, javlja dpa.

TAGOVI