Snažan rast izvoza američkog LNG-a u Europu

Autor: N.D. Objavljeno: 13.06.2022. 🕜 09:42 Lokacija: Washington (SAD)

SAD postao glavni opskrbljivač Europe i Britanije ukapljenim plinom

Agresija Rusije na Ukrajinu znatno je pogurala cijene plina, te utjecala na svjetske tokove LNG-a. U prva četiri mjeseca ove godine Sjedinjene Američke Države izvezle su 74% ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu, dok je to lani bilo 34%, prema procjenama američkih energetskih statistika za travanj. U 2020. i 2021. Azija je bila glavna destinacija za američki LNG, čineći gotovo polovinu ukupnog izvoza. 

U prva četiri mjeseca izvoz američkog LNG-a rastao je za 18% u odnosu na godišnji prosjek za 2021. Tome je doprinio razvoj terminala Sabine Pass na kojem je s radom započela šesta linija te prvih pet blokova na terminalu Calcasieu Pass, koji su s radom počeli ove godine. Izvoz SAD-u u Aziju smanjio se 51%, a lani su Kina i Južna Koreja bili glavni kupci. Ove godine Kina je dobila samo šest američkih isporuka, a pao je izvoz i u Južnu Koreju i Japan.

Od prosinca EU i Velika Britanija uvoze rekordne razine LNG-a, uglavnom zbog slabe popunjenosti plinskih skladišta. SAD je lani postao glavni opskrbljivač Britanije plinom, osiguravši 26% ukupnog uvoza, a u prva četiri mjeseca uvoz se više nego utrostručio, osiguravši toj zemlji 49% potreba, prema CEDIGAZ-u. Uvoz LNG-a iz Rusije i Katara pokrio je po 14% svaki, objavio je CEEnergynews.   

TAGOVI