Potonula platforma kao umjetni greben?

Autor: B.O. Objavljeno: 08.06.2022. 🕜 12:52 Lokacija: Zagreb

INA je dostavila rezultate dvije analize povjerenstvu za istragu nesreće na platformi Ivana D

Sukladno zakonskom okviru, INA je dostavila rezultate dvije neovisne analize Povjerenstvu za istragu velike nesreće na eksploatacijskom odobalnom objektu Ivana D koje je osnovalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR). 

Analize koje su provele nezavisne institucije Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu i međunarodna inspekcijska kuća Bureau Veritas potvrdile su ranije navode INA-e kako uzrok nesreće nije u koroziji ili lošem održavanju platforme. 

Uzrok nesreće je, naime, rezultat sinergijskog djelovanja više čimbenika nastalih prilikom gradnje plinske platforme, neujednačenosti mehaničkih svojstva materijala, konstrukcijske izvedbe pomoćnih elemenata pilona te njihovo zavarivanje i umor materijala, a na što INA nije mogla utjecati ili o tome imati saznanja.

 

Dekomisija platforme 

Analiza Bureau Veritas je pokazala kako su piloti i postolje platforme ispravno dizajnirani za predviđenu svrhu i uvjete u kojima se nalazila, uzimajući u obzir važeće standarde i analizu vremenskih prilika u vrijeme dizajniranja. 

Inicijalna studija opravdanosti i izvedivosti djelomične dekomisije potonule platforme, koju je INA dodatno zatražila od Instituta Ruđer Bošković (IRB), pokazala je da bi potonulu platformu bilo tehnički relativno jednostavno, a znanstveno i stručno opravdano pretvoriti u umjetni greben jer pridonosi zaštiti bioraznolikosti lokalnog područja i ugroženih vrsta, priopćila je INA. 

Rezultati analize dostavljeni su Povjerenstvu za istragu velike nesreće, a koje će o tome donijeti svoj zaključak i konačnu odluku koja će biti objavljena sukladno zakonu.

 

Podvodni robot 

Ivana D bila je jedinstvena platforma u INA-inom portfelju i razlikuje se od svih ostalih platformi u Jadranu svojim dizajnom konstrukcije te načinom gradnje i postavljanja na morsko dno. Ostale platforme su sigurne, proizvodnja na njima nije ugrožena i nastavlja se prema planovima. 

"INA je sustavno pristupila postupku utvrđivanja točnih uzroka pada platforme te su, između ostalog, provedene i sveobuhvatne analize i studije neovisnih stručnjaka. Dobiveni rezultati proslijeđeni su Povjerenstvu koje vodi istragu na daljnje postupanje. Uz to, lokacija se učestalo nadzire podvodnim robotom te ni u jednom trenutku sigurnost ljudi i okoliša nije dovedena u pitanje. INA će vezano uz ovaj događaj, kao i do sada, postupati sukladno uputama svih nadležnih tijela", rekao je Nikola Mišetić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. 

Rezultate i zaključke neovisnih analiza INA je već iskoristila za preispitivanje i unaprjeđenje postojećih internih procedura i procesa.

TAGOVI