Ispitivanje potencijala odobalnih vjetroelektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 29.03.2022. 🕜 11:15 Lokacija: Zagreb

INA mjeri brzinu vjetra na dvije plinske platforme u Jadranu

INA je počela s mjerenjem brzine vjetra na dvije plinske platforme u Jadranu, Izabela Sjever i Ivana A, kako bi ispitala potencijale za izgradnju odobalne vjetroelektrane. Ovaj projekt INA-e predstavlja prvo odobalno mjerenje vjetra u Hrvatskoj, a trajat će najmanje 12 mjeseci. 

Ta tvrtka će time osigurati potpunu procjenu resursa vjetra i njegove isplativosti uzimajući u obzir industrijske standarde te temeljem procjene odlučiti o ulaganju i u taj dio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Naime, INA je u siječnju počela izgradnju sunčanih elektrana na lokacijama u Molvama i Sisku koje će zajedno proizvoditi 16.000 MW h električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Hrvatskoj. 

Prva električna energija bit će isporučena u mrežu u 2023. godini, izvijestila je INA.

 

Zeleni planovi 

"Ovim projektima INA iskoračuje u nove biznise čiji projekti se temelje na obnovljivim izvorima i mobilnosti, ali i drugim aktivnostima u kojima vidimo sinergiju s trenutnim poslovanjem. Zanimljive su nam sve isplative prilike kojima možemo nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a da se istovremeno uklapaju u zelene planove Hrvatske i Europske unije", rekao je Ante Crljenko, direktor Poduhvata i inovacija u INA-i. 

Dobavljač uređaja za mjerenje vjetra LIDAR je tvrtka Megajoule Adria, koja je zadužena za nadzor i puštanje u rad. 

"Brzinu i smjer vjetra mjerimo prema najvišim industrijskim standardima i najboljoj praksi na više visina kako bi se omogućilo bolje razumijevanje režima vjetra na samoj lokaciji. Cijela instalacija bila je vrlo zahtjevna jer je prva takve vrste u regiji i instalirana je u dobroj suradnji s INA-om i tvrtkom SCAN", kazao je Leo Jerkić, direktor tvrtke Megajoule Adria. 

Uz tradicionalni biznis, INA se snažno okreće i zelenim tehnologijama sukladno razvojnim smjernicama kompanije koje su u skladu sa strategijom MOL Grupe 'Shape Tomorrow 2030+', a kojom je na razini skupine utvrđen značajan iskorak u domeni obnovljivih izvora, ponajprije u smanjenju izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova. Namjera MOL Grupe je do 2030. alocirati najmanje 50 posto ukupnih ulaganja u održive projekte.

power and energy masters

TAGOVI