Njemački trgovački lanac okreće leđa plinu

Autor: B.L. Objavljeno: 01.04.2022. 🕜 09:56 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)

U naredne tri godine više od 300 trgovina Netto širom Njemačke prelazi na dizalice topline

Rastuće cijene energije, odgovornost prema okolišu i klimi, želja za postizanjem energetske neovisnosti o uvozu plina iz Rusije - sve su to razlozi zašto je njemački trgovački lanac Netto odlučio u sljedeće tri godine posve napustiti primjenu prirodnog plina za potrebe sustava grijanja svojih trgovina. Tako će tvrtka u vlasništvu danske skupine Salling, čije su trgovine širom Njemačke poznate po žuto-crnom logu sa psom, uložiti gotovo 100 mil. eura kako bi se u svim njezinim trgovimama (ima ih ukupno 342) i logističkim centrima ugradile dizalice topline.

Uz to, u svim trgovinama tvrtka će umjesto dosadašnjih ugraditi klimatski neutralne rashladne ormare i vrata na svim rashladnim i zamrzivačkim elementima, dok će na krovovima mnogih trgovina i skladišta postaviti i sunčane elektrane. Očekuje se da će ugradnja dizalica topline umjesto dosadašnjih plinskih sustava grijanja biti dovršena do 2024., dok bi radovi na zamjeni rashladne opreme trebali biti gotovi do kraja 2026. godine. Konačno, do 2028. godine bi na većini trgovina i logističkih centara tvrtke trebale u pogoni biti puštene i sunčane elektrane.

Netto je sa svojim trgovinama uglavnom poznat u sjevernim i istočnim njemačkim saveznim pokrajinama: Mecklenburgu i Pomorju, Brandenburgu, Berlinu, Saskoj i Anhaltu, Saskoj, Schleswig i Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI