HE Piva slavi 46. rođendan

Autor: B.O. Objavljeno: 30.03.2022. 🕜 09:03 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Velika crnogorska hidroelektrana je od 1976. proizvela 34.388 GW h električne energije

Hidroelektrana (HE) Piva u Crnoj Gori ovaj tjedan obilježava 46 godina postojanja. Ta velika akumulacijska hidroelektrana je u prošloj godini proizvela 838 GW h električne energije. A od izgradnje i ulaska u sustav 1976. godine, HE Piva proizvela je 34.388 GW h električne energije, izvijestila je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG)

Valja naglasiti kako je projekt rekonstrukcije i modernizacije tog hidroenergetskog objekta u kanjonu rijeke Pive u završnoj godini realizacije. U EPCG-u podsjećaju kako je sredinom 2018. sklopljen Ugovor za rekonstrukciju elektrostrojarske opreme i postrojenja s tvrtkama Litostroj Power iz Slovenije i ABB iz Italije. 

Tako će do kraja ovog mjeseca biti pušten u pogon još jedan agregat, drugi po ugovorenom redoslijedu izvođenja radova rekonstrukcije i modernizacije. Također, u ovoj godini će, među ostalim, biti pušten u rad preostali treći agregat. 

Inače, akumulacija HE Piva duga je približno 40 kilometara, korisne zapremine 746 milijuna prostornih metara vode. Zbog posebnosti terena, cjelokupno postrojenje napravljeno je ispod površine zemlje.

TAGOVI