Još manje ruskog plina za Njemačku

Autor: B.O. Objavljeno: 17.06.2022. 🕜 08:17 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Smanjenje opskrbe plinom sada iznosi približno 60 posto

Ruska energetska tvrtka Gazprom jučer ujutro počela je smanjivati količinu plina koji isporučuje Njemačkoj preko plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 milijuna kubičnih metara. 

Daljnje smanjenje opskrbe plinom uslijedilo je nakon što je ta tvrtka u utorak objavila kako će smanjiti maksimalnu količinu isporuke na 100 milijuna kubičnih metara plina dnevno, što je pad sa 167 milijuna kubičnih metara. Ukupno gledajući, posljednji Gazpromov korak predstavlja smanjenje opskrbe plinom Njemačkoj od približno 60 posto u roku od samo dva dana. 

Siemens Energy priopćio je u utorak kako jedna od plinskih turbina Sjevernog toka 1 koja je nedavno poslana na popravku u Kanadi trenutno ne može biti vraćena iz Montreala zbog sankcija Rusiji. Kanada je izvijestila da pregovara s Njemačkom o blokiranoj opremi. Moskva je objavila u četvrtak da bi isporuke plina mogle biti potpuno obustavljene ako se povrat opreme otegne. Sjeverni tok 1 glavni je njemački plinovod za isporuku ruskog plina. 

U medijima se navode oprečne informacije oko smanjivanja isporuka, što nije dobro. Gazprom, koji je u većinskom vlasništvu Rusije, naveo je kako su kašnjenja uzrokovana popravkom plinskog kompresora razlog smanjene količine isporuke plina, iako je njemačka Savezna agencija za mrežne djelatnosti osporila tu tvrdnju. Simens Energy je za New York Times prije neki dan rekao da je problem u opremi.

 

Visoka cijena 

Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck optužio je Rusiju da tim potezom pokušava stvoriti nelagodu i povisiti cijene plina, dodajući kako je još uvijek moguće nabaviti alternativne zalihe plina na tržištu, iako po visokoj cijeni. Njemačka skladišta plina bila su popunjena oko 56 posto, rekao je. 

Habeck je u srijedu navečer u videoporuci pozvao javnost na štednju energije. "Sada je vrijeme za to. Svaki kilovat sat pomaže u ovoj situaciji", rekao je. 

Iako je situacija ozbiljna, opskrba Njemačke energijom nije ugrožena, rekao je. "Moramo biti na oprezu. Moramo nastaviti s radom na koncentriran način. Iznad svega, ne smijemo dopustiti da budemo podijeljeni. Jer to je ono što Putin namjerava", rekao je. 

Rusija je posljednjih tjedana prekinula dotok plina u nekoliko europskih zemalja usred sporova oko sankcija koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu i kasnijih europskih odbijanja da plaćaju plin u rubljama, nešto što je Rusija zahtijevala u pokušaju da podupre svoju valutu, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenja protoka plina iz Rusije u Europu. Neki energetski analitičari strahuju da će Rusija u potpunosti zatvoriti slavine prema Europi kao taktiku pritiska. 

Inače, mediji javljaju kako su manje ruskog plina ovaj tjedan dobile i Austrija i Češka.

TAGOVI