Sjeverni tok na tek 20% kapaciteta

Autor: B.L. Objavljeno: 26.07.2022. 🕜 10:02 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Kao razlog Gazprom navodi potrebe za popravkom još jedne turbine

Ruski plinski div Gazprom najavio kako će smanjiti protok plina plinovodom Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj na 20% kapaciteta, pri čemu kao razlog ističe potrebe za popravkom još jedne turbine. Očekuje se stoga da će protok plina izravno iz Rusije do Njemačke već 27. srpnja ove godine pasti na 33 mil. m3/d.

Ukupna kapacitet transporta iznosi 167 mil. m3/d, a još u lipnju protok je smanjen na svega 67 mil. m3/d. Tome je svakako doprinijeo i spor oko turbine koja služi za potiskivanje plina kroz cijevi plinovoda, koju je njemački proizvođač Siemens uputio na popravak u Kanadu. Iako je turbina vraćena iz Kanade i dobila sve potrebne kanadske dozvole da se smije koristiti u Rusiji za strateške potrebe kao što je u energetici, spor još nije do kraja riješen. 

U međuvemenu se pojavila potreba za popravkom još jedne turbine, za što i ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da se mora obaviti, a to će dakako, dovesti do novih smanjenja isporuka plina. Naravno, Njemačka smatra da se ne radi ni o kakvim tehničkim problemima, već o svojevrsnoj ruskoj kazni za sankcije koje joj je Europska unija uvela zbog agresije na Ukrajinu, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.


TAGOVI