Sjeverni tok 1 u četvrtak će nastaviti s radom

Autor: N.D. Objavljeno: 20.07.2022. 🕜 09:55 Lokacija: Moskva (Rusija)

Putin: Gazprom će ispuniti svoje obaveze, a uostalom, imate i Sjeverni tok 2

Usprkos strahovanjima da bi se planirani remont Sjevernog toka 1 od 11.-21. srpnja mogao pretvoriti u trajni prekid isporuke plina tim pravcem, novinska agencija Reuters javlja da bi u četvrtak, koji je zbog spomenutih strepnji već bio proglašen "energetskim Danom D", isporuke Gazproma trebale biti nastavljene, ali i dalje u smanjenom opsegu. 

Reuters se pritom poziva na dva neimenovana izvora upoznata s Gazpromovim izvoznim planovima i navodi da je remont okončan. Dva spomenuta izvora Reutersu su rekla da se očekuje nastavak rada Sjevernog toka 1 u planiranom terminu, ali i dalje smanjenim kapacitetima. Do postupnog smanjenja kapaciteta sa 160 mil. m3 plina dnevno na 60 mil. m3 dnevno je došlo još prije mjesec dana, a Gazprom je to tada opravdavao odgodama u isporuci Siemensove turbine, koja je zbog sankcija "zapela" u Kanadi. Njemačka i europska diplomacija su odradile svoje, ali turbina neće biti isporučena u Rusiju prije najranije 24. srpnja, ako ne bude poteškoća pa nije ni mogla biti ugrađena. 

S Kanadom je EU dogovorila da se u roku od dvije godine sa servisa vrati svih šest turbina za taj plinovod, što je naišlo na kritke Ukrajine i kanadske oporbe. Cijena plina je odmah pala za 3% nakon ove informacije. Gazprom i tvrtka koja upravlja Sjevernim tokom 1 nisu službeno htjeli komentirati Reutersovu vijest. 

Plinska oprema u raspadu, kaže Putin

Obraćajući se novinarima nakon posjeta Teheranu, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da na Sjevernom toku 1 postoji pet jedinica za "pumpanje" plina, kojima upravlja Siemens Energy, dok još jedna jedinica nije u funkciji zbog "raspadanja unutarnje obloge". "Tamo postoje dva stroja koja rade, pumpaju 60 milijuna kubičnih metara dnevno ... Ako se jedan ne vrati, bit će jedan, a to je 30 milijuna kubičnih metara. Ima li Gazprom nešto s tim?", rekao je Putin, dodajući da bi još jedna turbina za pumpanje plina trebala biti poslana na održavanje 26. srpnja. 

Putin je također rekao da Gazprom nije kriv za smanjenje kapaciteta tranzita plina, uključujući i zatvaranje jedne od ruta preko Ukrajine u Europu od strane Kijeva, što je također znatno smanjilo količine za središnju Europu, što je bila jednostrana odluka Ukrajine "zbog ratnih djelovanja". Dodao je da je Gazprom, koji je neki dan objavio višu silu od 14. lipnja, kada je i došlo do problema na ruti Sjevernog toka 1, spreman ispuniti svoje obveze u izvozu plina. Viša sila znači da se tvrtka nije u stanju pridržavati ugovorenih obaveza zbog nepredviđenih faktora i teškoće isporuke. 

Putin: Sjeverni tok 2 je spreman

"Imamo drugu rutu spremnu - to je Sjeverni tok 2, koji se može pokrenuti", rekao je Putin, upitan o načinima rješavanja europske energetske krize, prenosi Euractiv trankript Putinove konverzacije s tamošnjim novinarima.

Prije mjesec i pol ili dva u razgovoru s kancelarom [Njemačke Olafom Scholzom] razgovarali smo o ovoj temi. Pokrenuo sam to pitanje, rekavši da Gazprom ima rezervirane kapacitete. Ona [Njemačka] mora nešto učiniti u vezi s tim, ne može beskonačno dugo lebdjeti u zraku”, rekao je Putin.

Prema riječima ruskog predsjednika, Scholz je odgovorio da "ima važnijih stvari".

Upozorio je Scholza

Pa, morao sam ga upozoriti da ćemo onda pola količine namijenjene Sjevernom toku 2 oduzeti za domaću potrošnju i preradu. A Gazprom je to već napravio, pa čak i ako sutra pustimo Sjeverni tok 2, to neće biti 55 milijardi kubika godišnje, nego točno pola, a s obzirom da smo u drugom polugodištu, to će biti jedna četvrtina, “, dodao je Putin. “Njemačkim tvrtkama isplativo je prodavati Poljacima uz malu premiju. Poljacima je isplativo kupovati, jer je to jeftinije nego uzimati [plin] izravno od nas. No količina plina na europskom tržištu se smanjila, a ukupna cijena na tržištu je porasla. Tko je pobjedio? Europljani su samo izgubili.

Putin je tada okrivio sankcije koje su, prema njegovim riječima, dovele do pada isporuke Sjevernim tokom 1 zbog turbine servisirane u Kanadi. Kako bi izbjegla da je optuže za kršenje sankcija, Kanada je poslala turbinu u Njemačku, odakle se očekuje da će stići do ruske kompresorske stanice Portovaja.

Zatvorili su jednu rutu, drugu rutu, stavili te plinske turbine pod sankcije. Gazprom je spreman pumpati onoliko koliko je potrebno. Sami su sve zatvorili”, rekao je Putin, okrivljujući zapadne sile za svoje teškoće, prenosi Euractiv.

TAGOVI