Gazprom je smanjio isporuke plina Italiji i Austriji

Autor: N.D. Objavljeno: 11.07.2022. 🕜 14:48 Lokacija: RIM (Italija)

Početak remonta Sjevernog toka 1 označio je drastičan pad opskrbe Njemačke, Austrije i Italije

Fizički protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 iz Rusije u Njemačku pao je u ponedjeljak na samo 12 kwh/h, pokazuju podaci operatera, dok je održavanje plinovoda počelo i trajet će do 21. srpnja. Manje isporuke imaju i Italija i Austrija. Talijanska energetska grupacija Eni priopćila je da će u ponedjeljak dobiti oko trećinu manje plina od ruskog Gazproma u usporedbi s prosječnim količinama isporučenim u posljednjih nekoliko dana. 

Remont Sjevernog toka rađa strahove oko opskrbe plinom u Europi, iako je Gazprom objavio da će povećati isporuke čim se ugradi turbina koja stiže s remonta u Kanadi. Tok plina u Austriju od sredine lipnja je prepolovljen, a danas je došlo 70% manje plina, javlja AFP. 

"Čupava zima"

Italija ubrzano puni svoja skladišta. "Moramo dosegnuti razine skladištenja od 90% u zadnjim mjesecima godine", rekao je ministar ekološke tranzicije Roberto Cingolani na konferenciji u ponedjeljak. Italija je trenutno popunila oko 64% svojih kapaciteta za skladištenje plina "Tijekom sljedeće dvije godine bit će sve veći broj novih dobavljača koji će nam omogućiti da budemo relativno neovisni o ruskim dobavljačima do druge polovice 2024., ali zima 2022. bit će malo delikatnija", dodao je. 

Španjolska ministrica energetike Teresa Ribera pozvala je u ponedjeljak španjolske tvrtke da smanje uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Rusije i potraže alternative te je rekla da zemlja priprema rezervni plan za zimu kako bi pomogla susjedima iz EU. U svibnju 2022. ruski LNG činio je 11,9% španjolskog uvoza plina u usporedbi sa 6,6% u istom mjesecu 2021., objavio je Reuters.

TAGOVI