Vjerojatno utrostručenje računa za plin u Njemačkoj

Autor: B.O. Objavljeno: 15.07.2022. 🕜 08:14 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Njemačka vlada ponovno poziva potrošače i industriju na štednju energije

Njemački energetski regulator procjenjuje kako će se mjesečni računi za grijanje potrošača u toj zemlji vjerojatno utrostručiti sljedeće godine zbog sve manjeg uvoza ruskog plina. 

"Za one koji sada primaju račune za grijanje, uplate se već udvostručuju - i to bez uzimanja u obzir ukrajinski rat", jučer je izjavio Klaus Müller, čelnik Savezne agencije za mreže za novinsku kuću RND. 

"Kupci se moraju pripremiti da će računi od 2023. biti barem utrostručeni", rekao je, dodajući kako su tržišne cijene u nekim slučajevima porasle sedam puta. "To neće utjecati na sve potrošače odmah ili u cijelosti, ali u jednom trenutku to se mora platiti. I zato ima toliko smisla sada štedjeti više", napomenuo je. 

Müller je sugerirao kako bi se viši troškovi nabave mogli pokriti milijardama eura subvencija plinskim tvrtkama ili jednostavnim prebacivanjem troškova na potrošače te da se istovremeno nudi državna pomoć onima koji si ne mogu priuštiti povećanje cijena, javlja njemačka novinska agencija dpa.

 

Plin iz terminala 

Njemačka se uvelike oslanja na uvozni ruski plin, čije su zalihe pale nakon invazije Kremlja na Ukrajinu. 

Njemački dužnosnici trenutačno strahuju da Moskva možda neće ponovno pokrenuti opskrbu plinovodom Sjeverni tok 1 nakon završetka godišnjeg razdoblja održavanja 21. srpnja. Njemačka Savezna vlada ponovno je pozvala potrošače i industriju na štednju energije i pokušava povećati opskrbu plinom prije početka sezone grijanja zbog straha od ozbiljnih nestašica. 

Müller je naglasio kako će privatna kućanstva biti zaštićena tijekom teške energetske krize prema njemačkom i europskom zakonu, dodajući da "nije baš vjerojatno" da će se taj energent prestati isporučivati domovima. 

"Čak i u najgorem slučaju, Njemačka će nastaviti dobivati plin iz Norveške i iz terminala u Belgiji i Nizozemskoj, a uskoro i izravno iz terminala na njemačkoj obali", rekao je.

TAGOVI