BiH: skuplji plin za distribucijske tvrtke

Autor: B.O. Objavljeno: 15.07.2022. 🕜 11:14 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Nova veleprodajna cijena plina veća je za 23,3 posto

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici koja je održana ovaj tjedan u Sarajevu donijela je odluku kojom se daje suglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog plina za distribucijske tvrtke u BiH od 1. srpnja. 

Cijena prirodnog plina tako će od trećeg tromjesečja biti veća za 23,3 posto. 

U obrazloženju odluke, Federalno ministarstvo trgovine je navelo kako je glavni uvoznik plina za BiH, energetska tvrtka Energoinvest iz Sarajeva, 12. srpnja uputila zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog plina prema distribucijskim tvrtkama u Federaciji BiH. K tomu, dostavila je Odluku direktora Energoinvesta o utvrđivanju prodajne cijene plina za distribucijske tvrtke (povlaštene tarifne kupce).

 

Jedinstvena cijena 

U zahtjevu Energoinvesta je navedeno kako bi se nova veleprodajna cijena prirodnog plina za distribucijske tvrtke s dosadašnjih približno 414 eura za tisuću standardnih kubičnih metara plina (809 KM/1.000 Sm³ ili 0,809KM/Sm³) trebala povećati na 510 eura (998 KM/1000 Sm³ ili 0,998 KM/Sm³). U navedenu cijenu prirodnog plina nije uračunat PDV.

Nova prodajna cijena jedinstvena je za sve distribucijske tvrtke u FBiH, objavljeno je na stranicama Vlade FBiH

Federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić je nakon sjednice bosanskohercegovačke vlade izjavio kako se radi o izravnom zahtjevu za povećanje cijene koji je ruska energetska tvrtka Gazprom uputila Energoinvestu. 

Također, u obrazloženju je istaknuto kako je Energoinvest u svojem zahtjevu naveo da nova povećanja cijene plina nije moguće pokriti iz postojeće tarife te je hitno potrebna korekcija cijene u skladu s događanjima na tržištu u cilju osiguranja kontinuirane isporuke tog energenta.

TAGOVI