Studijom do plinskih elektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 13.07.2022. 🕜 10:45 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Modernizacija elektroenergetske infrastrukture Crne Gore

Nakon otvorenog javnog nadmetanja na temelju natječajne dokumentacije iz 30. prosinca 2021. godine, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i švicarska tvrtka SS&A Power Consultancy potpisale su Ugovor o Izradi Studije s razradom tehničkih rješenja i prethodne studije izvodljivosti za plinske elektrane

Ta studija otvara vrata za novo poglavlje u energetskoj tranziciji Crne Gore, u kojoj će EPCG s konzultantom iz Švicarske raditi na razvoju prvih plinskih energetskih postrojenja te njihovoj mogućoj integraciji s obnovljivim izvorima. 

SS&A Power Consultancy izradit će studiju čiji je cilj usmjeravanje EPCG da na odgovarajući način modernizira elektroenergetsku infrastrukturu Crne Gore, smanji emisije ugljikova dioksida i uskladi svoju proizvodnju električne energije s kretanjima i propisima u Europskoj uniji. Osim toga, SS&A Power Consultancy će pripremiti strategiju rada plinskih elektrana, njihovu integraciju s obnovljivim izvorima te utvrditi buduća rješenja za hvatanje i skladištenje ugljika (Carbon Capture and Storage – CCS).

 

Tranzicija prema zelenoj energiji 

"Izradom studije i odabirom potencijalnih lokacija za moguće plinske elektrane snage od ukupno 400 MW, EPCG radi na pronalasku čišćih rješenja u području fosilnih goriva, uz planirano jačanje kapaciteta iz obnovljivih izvora. Studija je prvi korak i potreban temelj za ostvarenje tog plana", izjavio je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG. 

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo baš mi u konkurenciji velikih međunarodnih kompanija izabrani da napravimo sljedeći korak u tranziciji Crne Gore k zelenoj energiji. Veliki je potencijal ovog projekta i drago nam je što ćemo baš mi u njemu sudjelovati", rekao je Saša Savić, direktor SS&A Power Consultancyja, javlja EPCG.

TAGOVI