TE-TO Pančevo na plin s radom počinje 2020.

Autor: N.D. Objavljeno: 18.11.2019. 🕜 09:16 Lokacija: Sankt Petersburg (Rusija)

Dio energeije ići će za potrebe rafinerije, a ostatak gradu

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da se projekt izgradnje Termoelektrane–toplane (TE-TO) Pančevo, snage 200 MW, koju gradi ruski Gazprom energoholding, odvija planiranom dinamikom, što znači da će biti završen do 2020. godine, a proizvodnja električne i toplinske energije počet će u četvrtom kvartalu te godine. 

Gradnja kogeneracijskog postrojenja TE-TO Pančevo, koja će toplinsku i električnu energiju, ali i tehnološku paru isporučivati Rafineriji Pančevo i na tržište, počela je u ožujku 2019. godine. Izvođač radova je kineska kompanija Shanghai Electric Group, dok će glavnu opremu – turbine i generator isporučiti italijanska kompanija Ansaldo Energia. Vlasnici nove TE-TO bit će Gazprom Energoholding i NIS Gazprom Neft u odnosu 51% prema 49%. Ovo će biti prva elektrana koju je Gazprom Energoholding izgradio van Ruske Federacije.

Direktor Gazprom energoholdinga Denis Fedorov je na marginama plinskog summita u St. Petersburgu rekao da je ta kompanija zainteresirana i za razvoj i realizaciju novih plinskih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije, prije svega iz hidro potencijala i energije vjetra.

TAGOVI