Gazprom počinje s izvozom LPG-a u Kinu

Autor: N.D. Objavljeno: 18.11.2019. 🕜 08:58 Lokacija: Moskva (Rusija)

Ove godine s radom započinje i plinovod Snaga Sibira

Ruski Gazprom po prvi je puta poslao željeznicom kompoziciju s 18 tankova s ukapljenim naftnim plinom (LPG - UNP). To je napravljeno kao priprema za izvoz iz stanice za obradu plina Amur, koja se trenutno gradi. 

"Pokretanje stanice za obradu plina će značajno povećati količinu i dijapazon proizvoda našeg izvoznog programa. Trenutno aktivno tražimo marketinšku strategiju za proizvode iz te stanice i testiramo novu logistiku, što će nam omogućiti da izvoz započne brzo nakon službenog otvaranja", kažu u Gazpromu. Prvi testni teret LPG-a otišao je željenicom i cestovnim transportom već u kolovozu. 

Inače, prvi plin trebao bi iz Rusije do Kine poteći u prosincu ove godine prema sjeveroistoku te zemlje, koja nema dobru opskrbu energentom. Tamošnji distributer China Gas Holdings naglašava da će plinovod Snaga Sibira svoj puni kapacitet doseći za tri do pet godina, kada se očekuje ogromna ekspanzija njegove upotrebe. Očekuje se da će isprva stizati pet milijardi kubika plina, dok je puni kapacitet 38 mlrd m3 plina. Gazprom je s Kinom potpisao 400 mlrd USD vrijedan ugovor za dobavu plina u narednih 30 godina. 

TAGOVI