Sjeverni tok ponovo ima problem

Autor: N.D. Objavljeno: 12.11.2019. 🕜 08:29 Lokacija: Varšava (Poljska)

Poljska je kaznila jednog od dioničara jer ne želi predočiti financiranje Sjevernog toka 2

Poljski ured za zaštitu tržišnog natjecanja i zaštite potrošača, tamošnje antimonopolsko tijelo, novčano je kaznio francusku energetsku tvrtku Engie s oko 40 milijuna eura zbog neprijavljivanja da je sudjelovala u kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, javljaju poljski mediji.

"Tvrtka je tvrdoglavo i na neopravdan način odbijala dati dokumente i materijale koje smo tražili. To je uzrokovalo značajno kašnjenje u našim akcijama u vezi s financiranjem Nord Stream-a 2” rekla je monopolna agencija. Novčana kazna je najveća koju je ta agencija ikad izrekla. Engie je rekao da će se žaliti protiv poljske presude. 

Rusko oružje

Agencija je izrekla novčanu kaznu nakon istrage koja je trajala od travnja 2018. protiv Gazproma i pet europskih dioničara koji su financirali plinovod Nord Stream 2, uključujući Uniper, Wintershall, Shell, OMV i Engie. Poljska kaže da će taj plinovod ugroziti ulogu Ukrajine kao tranzitne zemlje i povećati ruski utjecaj na europsku energetsku sigurnost. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je plinovod pokazao da se Bruxelles nije u stanju nositi s ruskom prijetnjom na jedinstveni način. "Kao što neki otvoreno kažu, Nord Stream 2 našim europskim novcem plaća rusko oružje i ruski oklop", rekao je premijer poljske krajnje desne stranke Zakon i pravda (PiS). "Zapravo je frustrirajuće kad vidimo da takav projekt ima takvu podršku ključnih zemalja članica EU", rekao je on za Financial Times.

TAGOVI