Prva od više Siemensovih turbina za Sjeverni tok 2 u Rusiju stiže 24. srpnja

Autor: N.D. Objavljeno: 18.07.2022. 🕜 08:45 Lokacija: Berlin (Njemačka)

S Kanadom je dogovoreno višegodišnje izuzeće od sankcija za opremu

Plinovod Sjeverni tok 1 ne može biti do kraja operatovan radi opreme koja je na remontu u Kanadi. Kanadski mediji javljaju da je riječ o čak šest Siemensovih turbina za plinovod Sjeverni tok 1. Jedna ili neke od njih otpremljene su avionom u Njemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stići 24. srpnja, izvijestio je danas list Kommersant pozivajući se na dobro obaviještene izvore. Prvotno je bilo planirano da se se turbine dopreme brodom, no plan je u međuvremenu promijenjen te je poslana avionom, a nakon dolaska u Njemačku trajektom će biti otpremljena u Finsku i kopnenim putem isporučena u Rusiju, prema tim novinama, kako prenosi Tass. 

Prema Kommersantu, turbina za plinovod, koji ruski plin transportira izravno u Njemačku, trebala bi biti puštena u rad početkom kolovoza, s obzirom na vrijeme potrebno za njezinu montažu. Redakcija ruskog dnevnika nije uspjela dobiti komentar ni od Siemens Energyja ni od Gazproma

Tiha diplomacija

Nakon brojnih zahtjeva Njemačke, Kanada je 9. srpnja odlučila vratiti popravljenu opremu koju je zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi. Europska komisija je izjavila da se time neće prekršiti sankcije EU-a, jer one ne uključuju opremu za transport plina. S Kanadom je dogovoreno dvogodišnje izuzeće kako bi se oprema vratila s remonta. 

Plinovod Sjeverni tok je u redovnom remontu koji traje od 11. do 21. srpnja, a u EU vlada bojazan da plinovod možda neće biti uopće operativan, jer Gazprom spominje problem s turbinama. Cijela priča drži se dalje od očiju javnosti, kao i diplomatska aktivnost tako da se tek sada doznaje da se radi o dvogodišnjem izuzeću dogovorenom s Kanadom i da je u remontu čak šest turbina, javlja kanadski web sajt CTVnews.

TAGOVI