Grčka i Bugarska otvorile plinsku interkonekciju

Autor: N.D. Objavljeno: 12.07.2022. 🕜 08:42 Lokacija: Atena (Grčka)

Bugarska će se prvi puta diverzificirati od ruskog plina, ali neće biti jeftino

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i njegov bugarski kolega Kiril Petkov simbolično su odvrnuli plinski ventil na novom interkonekcijskom plinovodu IGB. On će služiti za isporuku plina ​​iz Azerbajdžana preko plinovoda TAP. To se događa samo dva mjeseca nakon početka građevinskih radova na terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Alexandroupolisu, za koji interes pokazuju i Srbija, Sjeverna Makedonija i BiH. Kyriakos Mitsotakis i Kiril Petkov ukazali su na značaj plinovoda za energetsku diverzifikaciju Europe i smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. 

Plinovod je dugačak 182 kilometra, a prolazi od Komotinija u Grčkoj do Stare Zagore u Bugarskoj. U svojoj prvoj fazi IGB će imati kapacitet za transport 3 mlrd m3 metara godišnje, s izgledima da naraste na 5 mlrd m3. Početak rada na komercijalnoj razini predviđen je najkasnije do 10. listopada. Interkonektor će se u početku puniti azerbajdžanskim plinom kroz Transjadranski plinovod (TAP).

Bugarski premijer Kiril Petkov, koji je simbolično otvorio ventil s Mitsotakisom na svečanosti, istaknuo je da će njegova zemlja prvi put dobiti plin izvan Rusije. Bugarska je 9. srpnja imala 2,13 TWh u svom jedinom skladištu plina u Chirenu, što znači 37% kapaciteta. Razina je usporediva s onom od prije godinu dana, no Rusija je obustavila opskrbu u travnju. Treba napomenuti da je bugarski državni dobavljač i uvoznik Bulgargaz predložio povećanje veleprodajne cijene plina za srpanj od 32% za proizvođače toplinske energije i posrednike, na 95,19 eura po MWh.

TAGOVI