Kanada će vratiti popravljenu turbinu za Sjeverni tok 1

Autor: N.D. Objavljeno: 11.07.2022. 🕜 09:00 Lokacija: Ottawa (Kanada)

Usprkos sankcijama, Kanada će napraviti iznimku a Kremlj je obećao povećati isporuke

Kanada će Njemačkoj vratiti popravljenu turbinu koja je potrebna za plinovod Sjeverni tok 1 i mogla bi "pomoći u osiguravanju kontinuiranog protoka energije dok Europa ne okonča svoju ovisnost o ruskom plinu", rekao je kanadski ministar prirodnih resursa. Glasnogovornik njemačke vlade pozdravio je odluku "kanadskih prijatelja i saveznika". Kanadska vlada objavila u subotu u priopćenju da izdaje "vremenski ograničenu i opozivu dozvolu" za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji i također je najavila nove mjere protiv Moskve kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu

Rusija je prošlog mjeseca navela odgođen povrat turbine koju je njemački Siemens Energy servisirao u Kanadi kao razlog za smanjenje protoka na 40% kapaciteta kroz plinovod Sjeverni tok 1 Rusija u Njemačku  Kanadska vlada rekla je da bi isporuka opreme u Europu podržala "mogućnost Europe da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prijelaz s ruske nafte i plina". 

Nije jasno koliko će vremena trebati da se turbina vrati. Siemens Energy je u nedjeljnom priopćenju rekao da radi na tome da se turbina dovede do plinovoda Nord Stream što je prije moguće a iz Kremlja je u petak rečeno da će povećati isporuke plina Europi kada se turbina vrati, objavio je Reuters. Ukrajinsko ministarstvo energetike i vanjskih poslova objavilo je da se odluka svodi na prilagodbu sankcija nametnutih Moskvi i pozvali su da se ona poništi. Plinovod Sjeverni tok je u remontu do 21. srpnja.

TAGOVI