Gazprom možda neće ponovo pustiti u rad Sjeverni tok 1

Autor: N.D. Objavljeno: 19.07.2022. 🕜 08:42 Lokacija: Moskva (Rusija)

Gazprom je najavio proglašavanje više sile, puno toga se događa iza kulisa

Ruski Gazprom rekao je kupcima u Europi da ne može jamčiti opskrbu plinom zbog "izvanrednih" okolnosti i "više sile", navodi se u pismu u koje je Reuters ekskluzivno imao uvid. U pismu Gazproma od 14. srpnja navodi se da retroaktivno proglašava višu silu za opskrbu plinom od 14. lipnja, kada je smanjio isporuke preko Njemačke. Vijest dolazi u trenutku kada Sjeverni tok 1, ključni plinovod koji isporučuje ruski plin u Njemačku i šire, prolazi godišnje održavanje s ciljem završetka u četvrtak, 21. srpnja. 
 
Poznata kao klauzula o "višoj sili", viša sila je standardna u poslovnim ugovorima i navodi ekstremne okolnosti koje oslobađaju stranu od njihovih zakonskih obveza. Mogući razlog je nedolazak turbina s remonta u Kanadi, no to je ovih dana riješeno, prve pošiljke su otpremljene u Moskvu. Reuters piše da je Kanada poslala turbine preko Njemačke avionom 17. srpnja, a jučer je objavljeno da oprema u Rusiju stiže tek tek 24. srpnja, pod uvjetom da ne bude poteškoća s logistikom i carinom. 

Gdje su turbine?!

Njemački ministar gospodarstva je rekao da ne smije ništa reći o lokaciji turbina. S Kanadom je dogovoren moratorij na sankcije za reparaciju šest turbina za Sjeverni tok 1, u trajanju dvije godine, objavili su tamošnji mediji. Gazprom je 14. lipnja smanjio kapacitet isporuka na 40%, a kao razlog je naveo kašnjenje u isporuci turbina. Glasnogovornik ministarstva gospodarstva Njemačke je izjavio da je riječ o zamijenskom dijelu, koji treba biti u upotrebi od rujna, što bi značilo njegov manjak može biti realan razlog za pad isporuka prije održavanja, što se dogodilo. 

Plinska skladišta u Europi prosječno su zapunjena na 64%, a hrvatsko PSP Okoli je sada na 43%. Prije godinu dana skladišta plina u EU bila su na 53%. Fjučersima za isporuku u rujnu na burzi TTF trguje se po 164 EUR/MWh. 

Uniper, najveći njemački uvoznik ruskog plina, bio je među kupcima koji su rekli da su primili pismo. RWE, najveći njemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog plina, također je rekao da je primio obavijest o višoj sili. Uniper je u ponedjeljak produžio kreditnu liniju s njemačkom razvojnom bankom KfW vrijednu dvije milijarde eura, koja služi za dobavu plina. Predložili su da aktiviraju zakonski mehanizam kojim im omogućava da troškove prebace na kupce a država da na sebe preuzme "relevantan udio". OMV je u ponedjeljak objavio da očekuje da se nakon isteka redovnog održavanja isporuke plina nastave. Ta tvrtka dobiva 70% manje plina nego što je dogovoreno, te nije htjela komentirati operativne razgovore s Gazpromom.

Odlična zarada Rusije

Prema podacima ruskog Ministarstva financija federalni je proračun od prodaje nafte i plina u prvom polugodištu razardio 6,4 trilijuna rubalja (114,29 milijardi USD). Za cijelu godinu planirano je bilo 9,5 trilijuna rubalja, što znači da Rusija zarađuje trećinu iznad očekivanja, na visokim cijenama robe, uslijed sankcija i energetske krize. 

Isporuke ruskog plina opadaju već nekoliko mjeseci preko glavnih ruta, uključujući kroz Ukrajinu i Bjelorusiju, kao i kroz Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora. Trgovački izvor, koji je želio ostati neimenovan zbog osjetljivosti pitanja, rekao je da se viša sila odnosi na isporuke preko Sjevernog toka. "Ovo zvuči kao prvi nagovještaj da se isporuke plina Sjevernim tokom vjerojatno neće nastaviti nakon završetka desetodnevnog održavanja", rekao je za Reuters Hans van Cleef, viši energetski ekonomist u ABN Amro. "Ovisno o tome koje 'izvanredne' okolnosti imaju na umu da proglase višu silu i jesu li ta pitanja tehnička ili više politička, to bi moglo značiti sljedeći korak u eskalaciji između Rusije i Europe/Njemačke", dodao je. 

TAGOVI