EU plan o štednji plina neće dobiti zeleno svjetlo

Autor: N.D. Objavljeno: 22.07.2022. 🕜 10:01 Lokacija: Zagreb

Nekoliko zemalja EU ne želi štediti ni ograničavati upotrebu plina a odbojna im je i solidarnost

Europska komisija pod patronatom Njemačke bez ozbiljnih konzultacija predložila je u srijedu dobrovoljni cilj za sve zemlje EU da smanje potrošnju plina za 15 posto od kolovoza do ožujka, u usporedbi s njihovom prosječnom potrošnjom u istom razdoblju tijekom 2016.-2021. Prijedlog bi omogućio Bruxellesu da cilj učini obaveznim u slučaju problema s opskrbom, a uspostavlja i mehanizme dolidarnosti prema kojima bi članice jedne drugima pomagale u slučaju manjka plina za opskrbu kritičnih društvenih skupina. 

No, da bi taj prijedlog prošao, oko njega se trebaju složiti 65% stanovnika Unije, barem 15 zemalja koje imaju potreban broj stanovnika, a nije prošlo ni 24 sata i čuje se glasna opozicija, tako da je plan već na ledu. Jedan europski diplomat je ovako komentirao prijedlog: "To je 'Mission Impossible', čak ni Tom Cruise ne bi progurao ovaj prijedlog", piše Politico. 

Nekoliko zemalja poput Austrije, Nizozemske, Njemačke i Danske reklo je da razmatraju hitne planove koji bi u konačnici uključivali racionalizaciju plina. I hrvatska Vlada stidljivo govori o štednji na plinu, ne nudeći rješenja, a struka spominje da bi se gašenjem Petrokemije odmah uštedjelo 20% plina, kao da je riječ o sitnici. 

Szijjarto leti u Moskvu

Plan EU naišao je na otpor Poljske i Mađarske, Grčke, Cipra (koji nije povezan s plinskom mrežom na kopnu), Španjolske. Mađarska se usprotivila principu solidarnosti te je objavila da nema namjeru od početka idućeg mjeseca dozvoliti izvoz plina van svojih granica. Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto čak se ukrcao na let za Moskvu u utorak da osigura što je moguće veće isporuke ruskog plina. Grčka, koja se jako dobro sjeća nemilosrdnosti Njemačke u njihovoj dužničkoj krizi 2015., je postavila hipotetsko pitanje ako oni i uštede 15% plina, to neće značiti da će biti više plina za Njemačku, a prazni plinovodi bit će puniji.

Usprotivio se i Portugal koji naglašava da prijedlog nije prilagođen zemljama koje nemaju interkonekcijske plinovode poput Portugala, koji ga stoga neće podržati. Španjolska pak kaže da prijedlog nije ni "pravedan" ni "učinkovit", a oni ionako ne ovise o ruskom plinu. Španjolska ministrica energetika Teresa Ribera je rekla da ta zemlja neće uvoditi u obvezu postavljanje termostata na niže razine, iako preporuča građanima da štede. Dodala je da će vlada zaštititi potrošnju u industriji. 

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u utorak je kritizirao nesolidarne zemlje kazavši da ako zemlje koje nisu pogođene neće biti solidarne s pogođenima, nema europske solidarnosti. Francuska, Slovačka i Malta još nisu objavile svoje stavove. Italija, čija Vlada je pala, navodno nema namjeru podržati prijedlog. 

TAGOVI