Velika Britanija se elektroenergetski spaja s Njemačkom

Autor: B.L. Objavljeno: 21.07.2022. 🕜 14:12 Lokacija: Luxembourg (Luksemburg)

Gradnja podmorskog kabela NeuConnect započet će do kraja godine

Radovi na gradnji prve elektroenergetske interkonekcije Njemačke i Velike Britanije započet će do kraja godine. Novi podmorski kabel pod nazivom NeuConnect prvi put će izravno povezati njemački i britanski elektroenergetski sustav. Investori u taj ambiciozni energetski infrastrukturni projekt su francuski Meridiam, njemački Allianz Capital Partners i japanski Kansai Electric Power, a dio ukupnih ulaganja u vrijednosti 2,8 mlrd. eura bit će pokriven iz kredita koji osigurava konzorcij od čak 20 banaka na čelu s Europskom investicijskom bankom, britanskom specijaliziranom bankom UK Infrastructure Bank i Japanskom bankom za međunarodnu suradnju (JBIC).

Očekuje se da će nova podmorska interkonekcija značajno doprinijeti porastu trgovine električnom energijom između Europske unije i Velike Britanije, a u komercijalni pogon bi trebala biti puštena 2028. godine. Projekt obuhvaća polaganje visokonaponskog istosmjernog voda ispod njemačkih, nizozemskih i britanskih teritorijalnih voda. Nazivna snaga kabela bit će 1400 MW, a nazivni istosmjerni napon 525 kV. Ukupna duljina podmorskog kabela iznosit će 725 km. Na njemački EES bit će spojena u transformatorskoj stanici Fedderwarden kojim upravlja tvrtka TenneT, jedan od četiri njemačka operatora prijenosnih sustava. Na britansko kopno izlazit će u blizini transformatorske stanice Isle of Grain kojom upravlja britanski operator elektroprijenosnog sustava National Grid.

Obje transformatorske stanice gradit će Siemens, dok će radove na izradi i ugradnji podmorskog kabela izvesti specijalizirana talijanska tvrtka Prysmian, objavio je EIB.

TAGOVI