Naftni fjučersi konačno pali ispod 100 USD/bl

Autor: N.D. Objavljeno: 21.07.2022. 🕜 08:34 Lokacija: New York (SAD)

Zabrinutost zbog potencijalne recesije vuče cijene na dolje

Cijene nafte pale su u četvrtak drugi dan zaredom, jer je zabrinutost oko potražnje nadjačala ograničenu globalnu ponudu, nakon što su podaci američke vlade pokazali malu potrošnju benzina tijekom vrhunca ljetnih putovanja. Fjučersi nafte Brent pali su 33 centa, ili 0,3%, na 106,59 dolara po barelu, nakon pada od 0,4% u prethodnoj sesiji. Fjučersi američke nafte tipa WTI pali su 48 centi, ili 0,5%, na 99,40 dolara po barelu nakon pada od 1,9% u srijedu. 

Cijene nafte su nestabilne jer trgovci usklađuju otežanu globalnu opskrbu zbog gubitka ruskih barela nakon invazije Ukrajine i oštrih sankcija, uz zabrinutosti zbog recesije koje bi mogle oslabiti potražnju za energijom. Zalihe benzina u SAD-u porasle su prošli tjedan za 3,5 milijuna barela, pokazali su vladini podaci u srijedu, daleko nadmašujući prognoze analitičara u anketi Reutersa za porast od tek 71.000 barela. 

Isporuka benzina bila je oko 7,6% manja nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci. "Očekujemo da će terminske cijene nafte Brent pasti na 100 USD/bbl do četvrtog tromjesečja 2022., što implicira skroman pad u odnosu na trenutne razine", rekao je robni analitičar Commonwealth Bank Vivek Dhar u bilješci, objavio je Reuters.

TAGOVI